Aangepast

De uitzending van 15 februari

Onrust in Washington: wat wist Trump?

Het campagneteam van Donald Trump heeft vorig jaar in aanloop naar de verkiezingen intensief contact gehad met functionarissen van de Russische inlichtingendiensten. Dat blijkt volgens The New York Times en CNN uit verschillende telefoongesprekken die de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben onderschept.

De Amerikaanse inlichtingendiensten onderschepten de communicatie tussen medewerkers uit het team van Trump en de Russen in ongeveer dezelfde periode dat de diensten erachter kwamen dat Rusland probeerde de presidentsverkiezingen te beïnvloeden door computers te hacken van de Democratische Partij. In diezelfde periode was Trump opvallend lovend over de Russische president Poetin, schrijven de Amerikaanse media.

Het team van Trump heeft altijd ontkend dat er tijdens de campagne contact is geweest met de Russische overheid. Volgens correspondent Arjen van der Horst is de affaire is ontegenzeggelijk "erg schadelijk" voor de president. Vanavond in Nieuwsuur een gesprek met Adam Entous van de Washington Post.

De NAVO ontmoet nieuwe Amerikaanse minister van Defensie

De ministers van Defensie van de 28 NAVO-landen voeren vandaag en morgenb topoverleg in het hoofdkwartier in Brussel. Hiervoor komt voor het eerst een lid van de Trump-regering naar Europa: de Amerikaanse generaal James Mattis, die eerder voor de NAVO actief was en daar als zeer competent te boek staat.

Amerika wil dat de Europese NAVO-leden hun afspraken nakomen. Voor Nederland betekent het dat er zes miljard euro extra aan defensie moet worden uitgegeven. Voor heel Europa komt het neer op ruim tachtig miljard euro.

Buiten het Binnenhof

In de aanloop naar de verkiezingen spreekt Nieuwsuur voor de serie Buiten het Binnenhof met kiezers uit het hele land. In acht afleveringen vertellen onder meer ondernemers, gelovigen, ouderen en jongeren hoe zij vinden dat het gaat met Nederland en met de politiek.

Vanavond in de derde aflevering de vrijwilligers van Hoogeveen.

Hoe gevaarlijk zijn teruggekeerde jihadisten?

Van de 280 uit Nederland vertrokken jihadgangers zijn er inmiddels zo’n veertig teruggekeerd. Werden jihadisten die terugkeerden uit Syrië of Irak in vorige jaren nog met rust gelaten, justitie heeft nu een ander beleid. Elke jihadganger wordt vastgezet en moet zich verantwoorden voor de strafrechter. Maar niet iedereen staat achter dit beleid.

Vanavond geeft landelijk terrorisme-officier van Justitie Ferry van Veghel in Nieuwsuur tekst en uitleg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl