Dries Van den Broecke (achter) in actie tegen Marcel Hirscher
NOS SportAangepast

Na stunt tegen Hirscher is voor Belgische skibelofte alles mogelijk

Vijf keer stond hij aan de start van een wereldbekerwedstrijd. Nog nooit kwam hij aan de finish. Toch was de Belg Dries Van den Broecke dinsdag het gesprek van de dag bij de WK skiën in het Zwitserse Sankt-Moritz.

De reden: de onbekende Belg klopte de Oostenrijkse skigrootheid Marcel Hirscher in een man-tegen-man-gevecht op de parallelslalom in de eerste ronde van de landenwedstrijd.

"Ongelooflijk", reageert de 21-jarige Vlaming telefonisch vanaf zijn hotelkamer. "Het hele team heeft het echt goed gedaan. We hebben ons niet laten intimideren door het grote skiland Oostenrijk."

Vier wereldtitels, een olympische medaille, vijf opeenvolgende eindzeges in het wereldbekerklassement en talloze wereldbekerzeges. Dat is slechts een greep uit de prijzenkast van Marcel Hirscher.

En Van den Broecke? Die werd ooit 21ste op de slalom bij de jeugdwereldkampioenschappen.

"Tot vijf minuten voor de start wist ik niet dat ik tegen hem zou uitkomen", aldus Van den Broecke. "De Oostenrijkers mochten de startvolgorde bepalen en toen heeft mijn trainer mij op Marcel Hirscher gezet. Hij had het geloof dat ik hem aan zou kunnen."

Uiteindelijk zou Oostenrijk zich toch eenvoudig met 3-1 plaatsen voor de kwartfinales, waarin de titelverdediger werd uitgeschakeld door Zweden. Toch is het de vraag wat zwaarder weegt voor de skikampioen: de teamzege of de blamerende nederlaag tegen de onbekende Belg?

"Hirscher maakte een klein vuistje aan de finish, maar hij heeft verder niets gezegd. Ik denk dat hij redelijk ontgoocheld was."

Als je Hirscher verslaat, is alles mogelijk!

Dries Van den Broecke

Van den Broeckes miraculeuze afdaling - de op een na snelste run van de dag - kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Sinds zijn zilveren medaille bij de jeugdolympiade in 2012 staat hij te boek als een talent.

"Ik ben twee jaar geleden begonnen met deze trainers op de gletsjer en de eerste training was eigenlijk een parallelslalom. Hij zei meteen: ik ken niemand die dat beter kan dan u. Sindsdien is het vertrouwen daar. Dit is eigenlijk een discipline gemaakt voor mij."

Honger

Zijn naam is inmiddels gevestigd, maar de honger van Van den Broecke is nog allerminst gestild. "Ik denk dat mijn trainers vanavond hun hotelkamer niet zullen zien", vertelt hij lachend.

"Maar ik doe rustig aan, want vanaf morgen zijn de kwalificatiewedstrijden voor de slalom en reuzenslalom. Als je Hirscher verslaat, is alles mogelijk!"

Dries Van den Broecke kwam eerder dit jaar niet aan de finish bij de wereldbekerslalom op de Lauberhorn in Wengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl