NOS SportAangepast

Biles en Bolt winnen Laureus Award

Simone Biles en Usain Bolt zijn bij de uitreiking van de Laureus Awards in Monaco gekroond tot beste sportvrouw en beste sportman van 2016.

Usain Bolt met de trofee

Turnster Biles, die vorig jaar vier keer olympisch goud en één keer brons won, werd verkozen boven Angelique Kerber, Katie Ledecky, Allyson Felix, Laura Kenny en Elaine Thompson.

Atleet Bolt was goed voor drie olympische titels in 2016. Hij troefde Andy Murray, Cristiano Ronaldo, LeBron James, Stephen Curry en Mo Farah af in de verkiezing.

OS 2016: drie keer goud voor 'onsterfelijke' Bolt

De Jamaicaanse topsprinter kreeg na 2009, 2010 en 2013 ook dit jaar de Laureus Award en evenaart nu Roger Federer met vier beeldjes.

Of hij de Zwitser nog zal kunnen overtreffen, hangt af van zijn prestaties bij de WK in Londen deze zomer. Daarna hangt de Jamaicaan zijn spikes aan de wilgen. "Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen in de atletiek", herhaalde Bolt nog maar eens op het podium.

Simone Biles met haar trofee

Wevers klopte Biles

Simone Biles kreeg de Laureus Award vanwege haar bijzondere prestatie op de olympische turnvloer. Ze won als eerste Amerikaanse turnster vier gouden medailles bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Alleen in de finale balk werd ze slechts derde: daarop ging het goud naar Sanne Wevers.

OS 2016: Biles wint vier keer goud, maar eentje niet

Ook Leicester City kreeg een prijs, de Spirit of Sport-award. De Italiaanse schermster Beatrice Vio werd de beste paralympisch atlete en downhill mountainbikester Rachel Atherton werd de beste extreme sporter. Michael Phelps (comeback) en Chicago Cubs (sportploeg) vielen eveneens in de prijzen.

Dat Nico Rosberg er vandoor ging met de prijs voor de doorbraak van het jaar, is opvallend. De Duitse Formule 1-coureur, die met zijn eerste wereldtitel inderdaad zijn grote doorbraak beleefde, is inmiddels gestopt.

Nico Rosberg met zijn trofee

Het onder-12 team van FC Barcelona haalde de prijs voor sportmoment van het jaar binnen. De jonge spelertjes stalen de harten van de jury door hun verslagen tegenstanders uitgebreid te troosten.

De sportinspiratieprijs ging zoals al eerder bekend was geworden naar het olympische vluchtelingenteam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl