NOS NieuwsAangepast

'Directe omgeving van Rutte kende details Teevendeal'

Topadviseurs van premier Rutte wisten precies wat staatssecretaris Teeven zich in 2015 herinnerde van zijn deal met topcrimineel Cees H. Dat schrijft onderzoeksjournalist Bas Haan van Nieuwsuur.

Het was al langer bekend dat behalve de raadsadviseur van Rutte nog vier andere ambtenaren de mail over de herinnering van Teeven in hun bezit hadden. Rutte erkende dat ook in het debat van drie weken geleden, dat uiteindelijk tot het aftreden van minister Van der Steur leidde.

Van der Steur was in deze kabinetsperiode al de derde bewindsman op Veiligheid en Justitie die opstapt in verband met de bonnetjesaffaire. Eerder ruimden zijn VVD-partijgenoten minister Opstelten en staatssecretaris Teeven het veld.

Intimi Rutte

Haan heeft inmiddels uitgevonden wie de vier directe medewerkers van Rutte zijn. Behalve de persoonlijk medewerker van de raadsadviseur zijn het volgens Haan de drie belangrijkste mensen uit de inner circle van de premier: directeur-generaal Stephan Schrover van de Rijksvoorlichtingsdienst, plaatsvervangend secretaris-generaal Bart van Poelgeest en de politiek assistent van de premier, Sophie Hermans.

Rutte zei eerder dat hij er niet van op de hoogte was gesteld dat zijn ambtelijke top de mail in bezit had. Haan vraagt zich af of Rutte in staatsrechtelijke zin niet van de mail had moeten weten.

De oppositie in de Tweede Kamer wil voor donderdag opheldering van de premier. De leiders van SP, ChristenUnie, D66, CDA en GroenLinks vragen zich af hoe het kan dat vijf ambtenaren op het ministerie op de hoogte waren en Rutte zelf niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl