De fabricage van een vliegtuigmotor van Rolls-Royce.
NOS Nieuws

Ruim 5 miljard verlies Rolls-Royce door val pond na brexit

Vliegtuigmotorbouwer Rolls-Royce heeft vorig jaar een recordverlies geleden van 4,6 miljard pond, omgerekend 5,4 miljard euro. Het is een van de grootste verliezen die ooit door een Brits bedrijf zijn geleden.

Met name de koersval van het Britse pond ten opzichte van de dollar als gevolg van de brexit-plannen speelde het bedrijf parten. Veel contracten zijn afgesloten in dollars, waardoor Rolls-Royce op een aantal deals flink moest afschrijven.

Ook kreeg het bedrijf te maken met een corruptieschandaal. Het kwam eerder overeen om de zaak in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten te schikken voor een bedrag van 671 miljoen pond. De corruptie besloeg de afgelopen 25 jaar. Rolls-Royce betaalde in landen als Indonesië, Thailand, China en Rusland smeergeld aan tussenpersonen om deals binnen te halen.

Schepen en treinen

De omzet van de vliegtuigmotorbouwer steeg wel, met 15 procent tot 15 miljard pond. Voor dit jaar verwacht Rolls-Royce "bescheiden verbeteringen".

Rolls-Royce bouwt overigens niet alleen motoren voor vliegtuigen, maar ook voor schepen en treinen. De autodivisie van Rolls-Royce is al een aantal jaren in handen van BMW.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl