Drone project TU Delft bij Bunnik Plants
NOS NieuwsAangepast

Twee miljoen voor proeftuin landbouw

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken investeert 2 miljoen euro in de ontwikkeling van een Nationale Proeftuin. Het doel van de tuin is te zien hoe nieuwe landbouwtechnieken uitpakken in de praktijk.

Boeren en tuinders kunnen innovatieve technologieën uitproberen in de proeftuin. Op die manier kunnen ze nieuwe ideeën opdoen voor hun eigen bedrijf.

Voorbeelden van nieuwe technieken zijn drones die alleen bestrijdingsmiddel sproeien waar dat nodig is en satellieten die de boer informeren over insectenplagen.

Het ministerie hoopt door de testen in de proeftuin de afstand tussen de ontwerpfase van een techniek en toepassing in de praktijk te verkleinen.

Eerder investeerde staatssecretaris Van Dam 16,5 miljoen euro in een initiatief van onder andere Universiteit Wageningen en TU Delft. Dat project probeert technologieën uit bijvoorbeeld de ruimtevaart toe te passen in de landbouw. "Zij richten zich op het ontwerpen van prototypes achter de tekentafel, die vervolgens getest kunnen worden in de proeftuin", zegt een woordvoerder.

Interesse bedrijfsleven

Economische Zaken verwacht veel interesse vanuit het bedrijfsleven en andere partners. Naar verwachting investeert het bedrijfsleven enkele miljoenen in de proeftuin.

Het ministerie zelf investeerde in de afgelopen jaren 29 miljoen euro in de vernieuwing van de agrarische sector. "De Nederlandse landbouw is internationaal toonaangevend. Om dat te blijven, moeten we investeren in vooruitgang", zegt staatssecretaris Van Dam.

Economische Zaken hoopt dat voor de zomer duidelijk wordt waar de proeftuin komt. De vraag is of al bestaande testruimtes uitgebreid worden, of dat er nieuwe testlocaties gebouwd moeten worden. Een bestaande testruimte is bijvoorbeeld de kas van Bunnik Plants in Bleiswijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl