Een exemplaar van De revolutionibus orbium coelestium van Copernicus, dat in Londen werd gestolen.
NOS NieuwsAangepast

Lijst gestolen antieke boeken van Londense roof gepubliceerd

Het internationale verbond van antiquaren heeft een lijst gepubliceerd met daarop alle 172 kostbare oude boeken die in Londen zijn gestolen. Dieven wisten op gewaagde wijze een pakhuis in de Britse hoofdstad binnen te dringen, waar ze een grote hoeveelheid zeldzame werken meenamen.

Op een speciale website voor gestolen boeken heeft de International League of Antiquarian Booksellers twee lijsten gezet met de titels en omschrijvingen van alle boeken die sinds de roof worden vermist. De volledige lijst (pdf) is hier te vinden.

Het blijkt onder meer te gaan om in de 15e en 16e eeuw uitgegeven werken van Italiaanse dichters en schrijvers als Dante, Petrarca en Boccaccio. Ook zitten er diverse oude uitgaven bij van Griekse wetenschappers als Archimedes, Ptolemeus en Euclides, plus boeken van de hand van Leonardo da Vinci en Isaac Newton.

Copernicus

Bij een deel van de boeken is door de antiquaren de geschatte waarde vermeld, die oploopt tot een kleine 70.000 euro per titel. De kostbaarste van de gestolen werken zijn vermoedelijk echter een stuk duurder.

Een topstuk is bijvoorbeeld een uitgave uit 1566 van De revolutionibus orbium coelestium (Over de omwentelingen van de hemellichamen) van de Poolse astronoom Copernicus. Die stelde als eerste dat de zon het middelpunt van het zonnestelsel is; in die tijd werd de aarde nog als centrum van het heelal gezien. Het boek is mogelijk enkele tonnen waard.

Een originele uitgave van het baanbrekende boek van Copernicus uit 1543. Het exemplaar die in Londen is gestolen, dateert van 1566.

Op de lijst staan ook enkele werken van Nederlandse oorsprong, waaronder een boek uit 1680 van de destijds beroemde geograaf Olfert Dapper, met als titel Naukeurige Beschryving van Asie: behelsende de Gewesten van Mesopotamie, Babylonie, Assyrie, Anatolie, of Klein Asie, beneffens eene volkome beschrijving van gansch Arabie.

De boeken zijn vermoedelijk gestolen in opdracht van een rijke verzamelaar; ongemerkte verkoop op de vrije markt is nagenoeg onmogelijk. De collectie was afkomstig van drie boekhandelaren, en was in Londen op doortocht naar een boekenbeurs in Californië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl