NOS SportAangepast

'Met de nieuwe judoregels snapt de leek er ook niets van'

De Nederlandse judoploeg die afgelopen weekend aanwezig was bij het prestigieuze grandslamtoernooi in Parijs is er nog lang niet van overtuigd dat de nieuwe regels in hun sport een vooruitgang zijn.

Hoe bevalt het Oranje-kamp de nieuwe judoregels?

"Het doel is om de sport aantrekkelijker te maken voor een breder publiek. Maar of dit het is, dat durf ik niet te zeggen", aldus bondscoach Maarten Arens. "Ik ben net zo nieuwsgierig als jullie", stelt Sam van 't Westende. En Frank de Wit: "Het hoeft niet in mijn nadeel te werken."

"Zoals ik er nu in sta, vind ik het niet per se een goede zaak", zegt Guusje Steenhuis. "Dat komt ook omdat ik van het traditionele judo hou en niet zo van veranderingen ben."

Spectaculair

De internationale judofederatie wil de sport spectaculairder maken voor de kijker met kortere wedstrijden, minder straffen en meer nadruk op de ultieme score: de ippon.

"Het is weer even wennen. Het is de zoveelste keer dat er dingen veranderd worden in de laatste zes of zeven jaar. Daar baal ik van", mompert Arens. "Het is iedere keer weer aanpassen voor de coaches en sporters."

Weerstand

Met name het wegvallen van de yuko en de verkorte wedstrijdduur zorgen voor veel weerstand. "Een leek snapt de bewegingen en worpen niet en dat zal ook zonder de yuko zo blijven", denkt Steenhuis.

"Het judo zal tactischer worden en de duels worden eerder op slot gegooid", voorspelt Arens. De Wit: "Minder judotijd, dat is voor mij zeker een nadeel. Ik moet het ook hebben van mijn uithoudingsvermogen."

Medailles

Onder de nieuwe regels zoals die afgelopen weekend gehanteerd werden in Parijs, veroverde Nederland drie medailles op het prestigieuze toernooi in de Franse hoofdstad. Er was sensationeel goud voor De Wit en Steenhuis en Sanne van Dijke pakten brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl