NOS NieuwsAangepast

Meer kinderen in armoede, maar minder jeugdcriminaliteit

Defence for Children maakt zich zorgen over het toenemend aantal kinderen dat in armoede opgroeit, maar ziet ook dat de voortijdige schooluitval en jeugdcriminaliteit (opnieuw) afnemen. Dat schrijft de organisatie in het rapport Kinderen in tel 2016.

Zo'n 400.000 kinderen in Nederland hebben extra aandacht nodig. Het overgrote deel daarvan omdat ze in armoede opgroeien, volgens de organisatie ging het in 2015 om 225.700 kinderen. Defence for Children definieert armoede als het hebben van alleen een bijstandsuitkering.

De stijgende armoede in een gezin is een belangrijke voorspeller voor andere problemen waarmee kinderen te maken kunnen krijgen. In gemeenten waar meer kinderen in armoede opgroeien, is vaak een hoger percentage eenoudergezinnen en meer jeugdwerkloosheid, zegt Defence for Children.

Kloof

Het onderzoek is uitgevoerd tot op wijkniveau, gebaseerd op postcode. Zo konden 4074 wijken met elkaar worden vergeleken. De vier slechtste wijken voor kinderen staan in Leeuwarden, terwijl Leeuwarden als gemeente op de 8e plaats staat. Tegelijkertijd staan er geen Rotterdamse wijken in de top tien, terwijl de gemeente Rotterdam als geheel het slechtst scoort.

De kloof tussen goede en slechte wijken binnen een gemeente kan dan ook groot zijn, zegt Aloys van Rest, directeur van Defence for Children in het NOS Radio 1 Journaal. "Vooral in Leeuwarden is dat opvallend, maar we zien het over de hele linie. We vinden het zorgelijk dat die kloof steeds groter wordt."

Leeuwarden

Harry van der Molen, wethouder armoedebeleid in de gemeente Leeuwarden herkent het beeld uit het rapport niet helemaal. "Het zijn hele kleine postcodegebieden. Dat betekent dat de uitschieter al snel negatief is."

Ook vindt hij dat de positieve ontwikkelingen in de gemeente te weinig terug te zien zijn in het rapport. "Zodra wij iemand aan een baan hebben geholpen, verlaat hij de wijk om ergens te gaan wonen waar de omstandigheden beter zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl