NOS NieuwsAangepast

Advies: ga in het oosten niet de weg op

Rijkswaterstaat roept automobilisten op om in het oosten van het land niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. Door opvriezing van weggedeelten en ijzel is het spekglad.

Bij de politie worden sinds het begin van de avond steeds meer aanrijdingen en slippartijen gemeld. De A1 is dicht in de richting Amsterdam, vanaf Rijssen tot en met Deventer.

Snelheidsdeken

In Drenthe is de A37 deels dicht, bij de Duitse grens. Bij Arnhem is de A12 deels dicht, richting Utrecht. Op die weg zijn tussen Arnhem en de Duitse grens 21 mensen gewond geraakt bij ongelukken. Eén van hen is er slecht aan toe.

Op het Limburgse deel van de A2 is een snelheidsdeken ingesteld. Er geldt een maximum snelheid van 20 kilometer per uur. Op een deel van de A35 mag maar 20 kilometer per uur worden gereden. De politie regelt daar de snelheid omdat de matrixborden geen snelheden lager dan 50 kilometer per uur kunnen aangeven. Op de A35 vonden er in twintig minuten vijf ongelukken plaats.

Grote chaos

In Twente is het volgens de politie één grote chaos. In korte tijd gebeurde daar 25 ongelukken. Er zijn tientallen aanrijdingen geweest waarbij een onbekend aantal gewonden is gevallen. Door de vele meldingen kunnen de poltitie en hulpdiensten het werk niet meer aan.

Ook het openbaar vervoer heeft last van de gladheid: rond Arnhem en Venlo hebben bussen flinke vertraging opgelopen en ook regiotaxi's rijden minder vaak. In Twente hebben busschauffeurs een rijpauze ingelast totdat daar wordt gestrooid.

Het KNMI gaf vanmiddag al een waarschuwing uit voor ijzel in het noordoosten, oosten en zuidoosten van het land. In het westen wordt het niet glad, omdat het daar boven nul blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl