Danny Blind
NOS VoetbalAangepast

Blind juicht voor Memphis en negeert Van Persie

In het weekend van het overlijden van Piet Keizer zit bondscoach Danny Blind aan tafel bij Studio Voetbal. "Hij was meer dan een klassieke linksbuiten", zegt Blind als hij herinneringen ophaalt aan de legendarische nummer 11 van Ajax. Buitenspelers blijken een interessant discussiepunt aan tafel bij gastheer Tom Egbers.

Co Adriaanse poneert een stelling: het tijdperk van de buitenspelers is voorbij. Daar is Danny Blind het niet mee eens. "Real Madrid, Chelsea, FC Barcelona en Arsenal spelen allemaal met buitenspelers. Op die positie heb ik als bondscoach ook nog de minste zorgen. Lens en Berghuis doen het behoorlijk, Robben is na de winterstop top en Promes speelt alles."

Adriaanse: het tijdperk van buitenspelers is voorbij

Het besluit van buitenspeler Memphis Depay om Manchester United te verruilen voor Olympique Lyonnais kan op instemming rekenen van Blind. "Memphis was een jongen in de categorie die weken helemaal niet speelde. Dan moet je een keuze maken. Ik juich dit toe."

Adriaanse en Blind verschillen ook op een ander punt van mening. "Voor mij is het belangrijkste criterium dat je speelt", aldus Adriaanse. "Voor mij is kwaliteit leidend", aldus Blind.

Blind verbaast zich: kwaliteit moet leidend zijn

Blind vindt de negatieve verhalen over spits Vincent Janssen (Tottenham Hotspur) soms overtrokken. "Hij speelt wel bij de nummer twee van Engeland. Tegen Aston Villa (FA Cup, red.) speelde hij een uur lang heel acceptabel. Ik heb het idee dat niet iedereen alles ziet."

Blind gaat niet langs bij Van Persie

Voor de bondscoach is er geen aanleiding om Robin van Persie een kans te geven. Bij een aanstaand bezoek aan Wesley Sneijder in Istanbul staat een ontmoeting met Van Persie, de topscorer aller tijden van Oranje, vooralsnog niet op het programma.

"Daar kies ik op dit moment niet voor, maar ik bekijk hem elke wedstrijd", aldus Blind. "Ik kies er nu voor om mijn drie aanvoerders te bezoeken, met het oog op de komende wedstrijden. Ik ga pas naar spelers toe als ik een boodschap heb die ertoe doet voor de toekomst."

Blind gaat niet langs bij Van Persie

Presentator Tom Egbers legt Blind enkele vragen voor die hij met ja of nee moet beantwoorden.

Ben je tevreden met je eigen optreden als bondscoach? "Ja"

Memphis is onmisbaar om het WK te halen? "Nee"

Een speler van Oranje moet basisspeler zijn bij zijn club? "Nee"

Het gat tussen de eredivisie en de Europese top is onoverbrugbaar? "Ja"

Bij een nederlaag tegen Bulgarije stap ik op? "Nee"

Blind: ik heb een keepersprobleem

De bondscoach weet dat de komende interlands tegen Bulgarije (uit, 25 maart) en Luxemburg (thuis, 9 juni) cruciaal zijn. "Die duels moeten zes punten opleveren. We moeten tweede zien te worden. Natuurlijk kunnen we ook eerste worden, maar we moeten wel reëel zijn. Kwalitatief zijn wij de logische nummer twee."

Blind: ik heb een keepersprobleem

Over de keeperspositie heeft Blind zorgen, met Jasper Cillessen die bij FC Barcelona alleen in de Copa del Rey speelt en Maarten Stekelenburg die geen basisplaats meer heeft bij Everton. "Bij de keepers heb ik een probleem", erkent Blind. "Zoet is de enige die regelmatig keept. Michel Vorm keept echt goed, maar speelt alleen in de FA Cup."

Aan het slot komt de bondscoach nog terug op het ja/nee-onderdeel. Of hij vertrekt bij een nederlaag tegen Bulgarije? "Ik stap niet zelf op", zegt Blind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl