Het plein voor het regeringshoofdkwartier in Boekarest
NOS Nieuws

Dertiende dag van protesten in Roemenië

In Roemenië hebben opnieuw tienduizenden mensen betoogd voor het vertrek van de sociaaldemocratische regering. In de hoofdstad Boekarest waren er naar schatting meer dan 50.000.

Om 20.00 uur precies hielden de demonstranten stukken papier omhoog die samen de Roemeense vlag verbeeldden. Ook in andere steden gingen mensen de straat op.

Het protest richt zich nog steeds op een wetsvoorstel dat bestraffing van corruptie voor bedragen onder de 45.000 euro onmogelijk zou maken. De sociaaldemocratische partijleider Dragnea zou daar mogelijk zelf van profiteren, omdat hij terechtstaat in een corruptieproces.

Tegenbetoging

Het voorstel werd eind vorige maand door de regering naar het parlement gestuurd. Onder druk van demonstraties trok het kabinet het voorstel in, maar het parlement moet daar nog akkoord mee gaan.

Het was de dertiende opeenvolgende dag dat Roemenen de straat op gingen uit protest tegen de regeringsplannen. Tegelijk was er de afgelopen avond een tegenbetoging voor het paleis van president Iohannis, die de protestbeweging steunt. De ongeveer 1000 tegendemonstranten verwijten hem het land te splijten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl