Verdedigen tegen cyberaanvallen? Hard nodig, zegt 13-jarige Sem
Het is bijna dagelijks in het nieuws: hacken. Van poppen tot Twitteraccounts, en van babyfoons tot de Democratische Partij in Amerika, waardoor volgens sommigen Hillary Clinton de presidentsverkiezingen verloor. Het wordt voor landen steeds belangrijker om zich goed te beschermen tegen cyberaanvallen. Daarom is ook het ministerie van Defensie op zoek naar hackers die de Nederlandse netwerken kunnen beveiligen.
En dat is hard nodig ook, zegt de 13-jarige Sem in het Zapp Weekjournaal. Hij hackte onlangs zijn eigen school, het Isendoorn-college in Warnsveld. Een peulenschilletje. Sem ontwikkelde zijn eigen hackprogramma en zette het op een usb. Hij kan er wachtwoorden van zijn leraren op school mee kraken, zegt hij, als de leraar bijvoorbeeld even naar de wc is. Simpelweg even de usb in de computer van de leraar, een paar klikken, en hup: "Ik hoef maar op dit programmaatje te drukken en dan zie ik alle wachtwoorden die zijn ingevoerd op deze computer."
Sem waarschuwt voor de gevolgen van hacks. "Ik zou nu namens de leraar berichten naar mensen kunnen sturen en dan denken ze dat het de leraar is. Dat zou je ook met de mail kunnen doen. Het is gevaarlijk."
Het kraken van codes en het begrijpen van de computertaal heeft hij zichzelf geleerd. "Hacken is een taal die een computer begrijpt. Het bestaat uit letters en cijfers, en streepjes en codes. Je moet begrijpen hoe de computer het begrijpt en dan snap je het hacken ook steeds meer. Je kan wachtwoorden vinden, of een lek in het systeem waar je naar binnen zou kunnen. Het hacken voelt een beetje als stelen in de winkel. Het kan net zo strafbaar zijn."
Sem gaf de school een demonstratie van wat hij had gedaan. Hij wil vooral de school helpen om zich beter te beveiligen. "Ik had de netwerkbeheerder verteld wat ik had gedaan. Eerst dachten ze dat kan niet, want er zit een bescherming op de usb. Normaal kun je geen programma's opstarten van de usb, maar dat lukt dus wel. Daardoor kon ik alles zien. Ze hadden niet verwacht dat ik erin zou komen. Ik denk wel dat ze er blij mee zijn, want nu weten ze hoe ze het moeten oplossen."
Oorlog duurt een paar jaar, een hack een kwart dag.
Sem erkent ook dat hacks gevaarlijk kunnen zijn voor een land als Nederland. "Met computers kun je vaak meer schade aanrichten dan met wapens. Met computers kun je direct diep naar binnen. In een oorlog heb je soms een paar jaar nodig om vooruitgang te boeken. Maar met hacken heb je maar een kwart dag nodig om kostbare informatie te krijgen."
"Hacken hoeft niet direct pijn te doen. Maar op langere termijn kan dat zeker. Stel dat we over twintig jaar alles met computers regelen, zoals bijvoorbeeld auto's die op een computer rijden. Als dat allemaal gehackt wordt, dan kunnen die auto's niet rijden, worden de supermarkten niet aangevuld. Op een gegeven moment hoeven er helemaal geen wapenoorlogen meer te komen, maar alleen maar oorlogen die op computers gericht zijn."
Als Defensie mij zou bellen, zou ik het zeker doen.
Hij vindt het daarom slim van het ministerie van Defensie om jonge hackers te vragen. "De toekomst wordt toch steeds meer met computers. Hoe jonger je begint met computers, hoe meer je ervan leert. Als je nu begint met opleiden, dan krijg je krachtigere mensen qua computers."
Maar vooralsnog is er op zijn eigen school nog genoeg verdedigingswerk te verrichten. Sem denkt er wel over na om in de toekomst wat met computers te gaan doen. "Ik hoop dat ik dat met hacken en programmeren kan doen. Ik zou leuk vinden bij de luchtvaart of het ministerie van Defensie of het leger. Als ze mij bellen, dan zou ik het zeker doen."