De Wit in illuster rijtje na winst in Parijs bij 'Wimbledon van het judo'

Frank de Wit heeft verrassend het prestigieuze grandslamtoernooi van Parijs gewonnen. Bij 'het Wimbledon van het judo' versloeg hij in de finale van de klasse tot 81 kilogram de Georgiër Zebeda Rechviasjvili.

De Wit zegeviert in Parijs bij 'Wimbledon van het judo'

In de verlenging maakte de 20-jarige Heemskerker, in 2015 Europees en wereldkampioen bij de junioren, de partij op waza-ari uit.

De Wit won de afgelopen twee jaar al drie keer brons op een grandslamtoernooi en zette juist in Parijs, op het meest prestigieuze evenement van allemaal, zijn beste prestatie bij de senioren neer.

Mooi rijtje

Met zijn overwinning schaart hij zich in een klein, maar illuster rijtje Nederlandse judoka's die eerder in Parijs wonnen. Onder anderen Wim Ruska, Dennis van der Geest en Henk Grol gingen hem voor.

De Wit zorgde in Parijs, waar de judoka's voor het eerst onder nieuwe regels uitkomen, voor de enige Nederlandse finaleplaats. Maar hij was niet de enige die een medaille won.

Twee keer brons

Sanne van Dijke (-70 kilogram) en Guusje Steenhuis (-78 kilogram) sleepten een bronzen medaille in de wacht. Michael Korrel (-100 kilogram) verloor in de strijd om het brons met waza-ari van Varlam Liparteliani, die op de Spelen zilver won in de klasse tot 90 kg.

Judoka's Van Dijke en Steenhuis pakken brons

De 21-jarige Van Dijke was in de strijd om de derde plaats met ippon te sterk voor de Zuid-Koreaanse You Je-young. Ze verloor in de derde ronde met waza-ari van de Japanse Chizuru Arai, waarna ze via de herkansingen alsnog op mocht voor het brons. Arai won later op de dag haar vierde grandslamgoud.

De 24-jarige Steenhuis won vorig jaar zilver op de EK en won al vier keer goud op een grandslamtoernooi. In Parijs verloor ze met ippon van Klara Apotekar, waarna ze in de strijd om brons de Koreaanse Park Yu-jin met strafjes de baas was.