Dijsselbloem: partijen die CPB mijden verkopen knollen voor citroenen
Het is een zeer zorgelijke ontwikkeling dat sommige partijen niet meedoen aan de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Die waarschuwing doet de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).
Aanstaande donderdag presenteert het CPB de doorrekeningen van de partijen die mee hebben gedaan. Dit jaar zijn er een aantal partijen die aangegeven hebben dat ze niet meedoen: PVV, 50Plus en de Partij voor de Dieren.
Minister Dijsselbloem vindt dit verontrustend. "Ze kunnen knollen voor citroenen verkopen", zegt hij. Meedoen aan de doorrekeningen dwingt partijen namelijk heel precies te zijn met wat ze willen doen en wie dat gaat betalen, benadrukt hij.
"Het Centraal Planbureau confronteert ons met de harde werkelijkheid. Alles heeft een prijs en je moet gewoon laten zien hoe je het betaalt", zegt Dijsselbloem. Dat we zulke strenge rekenmeesters hebben in Nederland is volgens de minister een groot goed.
Een politieke partij die in een kabinet wil, zal er uiteindelijk niet aan ontkomen dat het CPB de plannen nog eens goed bekijkt. Want in Nederland wordt ook het uiteindelijke regeerakkoord door de rekenmeesters gecontroleerd. De Europese Commissie verlangt van alle EU-landen dat ze de regeerakkoorden laten doorrekenen door een onafhankelijk instituut.
Boekhouders zijn aan de macht. En daar moeten we mee ophouden.
Niet alle partijen zijn het eens met het belang van zo'n doorrekening. Partijleider Thieme van de Partij voor de Dieren noemt het "volslagen onzinnig" om een heel partijprogramma te laten doorrekenen, omdat er uiteindelijk een coalitie moet worden gevormd. "Uiteindelijk worden toch niet alle plannen van een partij uitgevoerd?" Zij vindt meer zaken belangrijk die niet in cijfers of het bruto binnenlands broduct (bbp) zijn uit te drukken. "Boekhouders zijn aan de macht. En daar moeten we mee ophouden."
PVV-leider Geert Wilders zei vanochtend in een interview met omroep WNL waarom hij het partijprogramma van de PVV niet laat doorrekenen. "Alle politici doen iedere keer opnieuw beloftes die ze niet kunnen waarmaken. Ze gaan naar het CPB en komen met een papieren werkelijkheid terug en gaan mensen daarmee van alles wijsmaken. De mensen trappen er niet meer in."
De nieuwe partij VNL van Jan Roos heeft wel besloten haar plannen door te laten rekenen. "Je kan met allemaal mooie verhalen komen, maar als die financieel niet kunnen dan doe je niet serieus mee."