Vrijwilligers proberen grienden te redden
NOS NieuwsAangepast

Gestrande grienden zwemmen zelf terug naar zee

Een groep van zo'n 240 grienden die vast waren komen te zitten op een strand in Nieuw-Zeeland hebben zichzelf gered en zijn terug naar zee gezwommen. Toen het vloed werd slaagden ze erin om van het strand weg te komen.

De groep grienden, een soort dolfijn die behoort tot de familie van walvissen, was de tweede in een paar dagen die was aangespoeld op het strand van Golden Bay in het uiterste noordwesten van het Zuidereiland.

Vrijwilligers

Donderdag kwamen daar ongeveer vierhonderd grienden vast te zitten. Honderden vrijwilligers probeerden de dieren te redden door ze nat te houden in afwachting van de vloed.

Ondanks deze inspanningen haalde maar een deel van deze groep het open water. Zo'n driehonderd dieren overleefden het niet.

Vrijwilligers blij: grienden zijn gered

Het komt vaker voor dat groepen grienden aanspoelen op het strand van Nieuw-Zeeland, maar het gebeurt niet vaak dat er in korte tijd twee zulke grote groepen de weg kwijtraken.

Het water bij Golden Bay is ondiep en modderig en dat levert problemen op voor het sonarsysteem waarmee de grienden hun koers bepalen. Ze raken in de war en komen bij eb vast te zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl