Sneeuwschuivers maken de wegen op het Mediapark sneeuwvrij
NOS NieuwsAangepast

Pak sneeuw geeft weinig problemen, liefhebber moet snel zijn

Het dikke pak sneeuw dat gisteravond en vannacht is gevallen, veroorzaakt vooralsnog weinig problemen voor het verkeer. De snelwegen zijn goed berijdbaar, alleen lokale wegen kunnen glad zijn.

In het hele land met uitzondering van het zuiden en het uiterste noordoosten is een flink pak sneeuw gevallen van soms wel acht centimeter.

De luchthaven Schiphol heeft ook te maken met een laag sneeuw. In Twente heeft het even geijzeld.

Het KNMI heeft voor bijna het hele land code geel afgegeven vanwege gladheid. Die waarschuwing (van het laagste niveau) geldt tot vanmiddag 12.00 uur.

Gladheid door dik pak sneeuw

Volgens de VID vonden er op de snelwegen vannacht 25 aanrijdingen plaats. Dat is ruim het dubbele van een normale nacht. Het ging vooral om materiële schade. De meeste ongevallen gebeurden rond Leiden en Amsterdam.

In Zeeland kwamen vannacht bij ongelukken twee mensen om het leven. Op de N668 bij Planketent overleed iemand en ook in Zuiddorpe bij Terneuzen eiste een ongeluk op de provinciale weg een leven. Of de gladheid de oorzaak was, is overigens onduidelijk.

Einde winterweer

De sneeuw zal vanochtend ongetwijfeld ook voor sneeuwpret zorgen, zegt Weerplaza, maar dat is voorlopig voor het laatst. Vanmiddag komt de temperatuur flink boven het vriespunt uit. "Iedereen die van sneeuw houdt, moet deze zondagochtend gaan genieten, want na vandaag is de sneeuwpret voorlopig weer voorbij", zegt Michiel Severin van Weerplaza.

Meteorologen voorspellen voor de komende dagen en ook op de langere termijn geen winterweer meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl