Veel bewoners zijn hun huis ontvlucht
NOS NieuwsAangepast

Zeker zes doden bij aardbeving Filipijnen

Door een aardbeving die de zuidelijke Filipijnen vannacht trof, zijn zeker zes mensen om het leven gekomen en bijna 130 gewond geraakt.

Het zwaarst getroffen is de stad Surigao in de provincie Surigao del Norte. De beving had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter en ontstond op 10 kilometer diepte. Daarna waren er nog bijna honderd naschokken.

Noodtoestand

In Surigao, 700 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla, zijn verschillende gebouwen en bruggen ingestort. Sommige wegen zijn onbegaanbaar geworden. De noodtoestand is uitgeroepen om de hulpverlening te versnellen.

Het vliegveld van de provincie is gesloten omdat de start- en landingsbaan beschadigd is. In sommige delen van de provincie is de stroom uitgevallen en is er geen watertoevoer meer. De overheid heeft uit voorzorg alle scholen en beschadigde overheidsgebouwen gesloten.

Een van de beschadigde bruggen bij Surigao

Ring van Vuur

De eilandengroep wordt vaker getroffen door aardbevingen, omdat het in de buurt van een aardbreuk ligt in de Grote Oceaan die de Ring van Vuur wordt genoemd. Twee aardplaten komen daar met elkaar in botsing.

De laatste grote aardbeving was in oktober 2013 en had een kracht van 7,1. Toen vielen er meer dan 220 doden. In 1990 stierven er 1600 personen door een aardbeving met een kracht van 8,4 op de schaal van Richter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl