Kramer in waanzinnige tijd naar goud op tien kilometer

Sven Kramer heeft zijn wereldtitel op de 10.000 meter geprolongeerd. De 30-jarige Fries deed dat in een waanzinnige tijd: 12.38,89. Hij verbeterde daarmee zijn bijna tien jaar oude Nederlandse record en bleef slechts 2,59 seconden boven het wereldrecord van Ted-Jan Bloemen.

Kramer kon al na de eerste drie ritten zien dat de winnende tijd een heel snelle tijd ging worden. De relatief onbekende Davide Ghiotto reed naar 13.01,38. Dat was maar liefst 20 seconden sneller dan zijn vorige persoonlijke record. Afgelopen december reed de Italiaan 13.21,30 in Heerenveen.

Met een strak schema ging Kramer op jacht naar een goede tijd. Hij kwam namelijk in de voorlaatste rit op het ijs en moest het heel moeilijk maken voor Jorrit Bergsma, die na Kramer in actie kwam. Kramer deed wat hij moest doen. Hij eindigde in 12.38,89, liefst drie seconden onder zijn oude record (12.41,69).

Bergsma stort in

Bergsma leek lange tijd naar het goud te schaatsen, kwam zelfs in de buurt van het schema wereldrecord, maar in de laatste rondes stortte Bergsma helemaal in. Met zijn hand op zijn bovenbeen zwoegde hij de bocht door en hij kwam over de finish in 12.43,96. Dat was wel een persoonlijk record. De bronzen medaille ging naar de Duitser Patrick Beckert (12.52,76). Canadees Bloemen haalde net niet het podium: 12.54,63.

Hij werd vierde, maar het wereldrecord staat nog altijd wel op naam van de Bloemen. Maar die tijd werd gereden op de hooglandbaan in Calgary. De ijsbaan van Gangneung ligt op 41 meter boven de zeespiegel. En dat maakt de prestatie van Kramer alleen maar indrukwekkender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl