Veel sneeuwpoppen in park Lepelenburg in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Sneeuw in bijna het hele land: geen grote problemen

Een sneeuwfront dat vanochtend vanuit het zuidoosten van het land naar het noordwesten is getrokken, heeft nauwelijks tot problemen geleid. In een groot deel van het land ligt een laag sneeuw en is er dus vooral ruimte voor sneeuwpret.

Er was sprake van een aantal slippartijen in het noorden van Limburg en in Brabant. Maar grote ongelukken zijn niet gemeld. Wel belandde een vrouw vanochtend bij het wandelen in een vijver in Made, meldt Omroep Brabant. Ze raakte onderkoeld en is naar het ziekenhuis gebracht.

Een vliegtuig wordt vrijgemaakt van ijs

Vliegtuigen op Schiphol liepen wel vertragingen op. De toestellen moesten volgens NH Nieuws allemaal worden 'gede-iced'. Dat betekent dat romp, vleugels en staart sneeuw- en ijsvrij worden gemaakt terwijl passagiers in het vliegtuig zitten.

Hoewel Schiphol verantwoordelijk is voor het sneeuw- en ijsvrij maken van de platforms, taxibanen en start- en landingsbanen, heeft de luchthaven zelf geen de-icers in dienst. Die service wordt voornamelijk uitgevoerd door KLM. Een KLM-woordvoerster meldt dat de volledige capaciteit van materieel en personeel is ingezet om alle vertrekkende vliegtuigen te kunnen de-icen. Volgens KLM was de vertraging gemiddeld een uur en vertrekken de meeste vliegtuigen nu weer op tijd. Er zijn geen vluchten geannuleerd.

Het KNMI waarschuwt dat er vanavond opnieuw sneeuw wordt verwacht. "Vanavond en komende nacht trekken nieuwe gebieden met (natte) sneeuw over grote delen van het land, het zuiden uitgezonderd. De kans op gladheid wordt dan opnieuw groot", aldus het weerinstituut.

Sneeuw hindert sporters

Door vorst en sneeuwval gaat een aantal voetbalwedstrijden in de hoogste klassen van het amateurvoetbal dit weekeinde niet door.

Vrijdag besloot de KNVB in district Noord, Oost en Zuid al tot een algehele afgelasting voor categorie B. Dat zijn de lagere klassen in het amateurvoetbal. Het gaat om zo'n 3000 wedstrijden. In categorie A wordt de beslissing overgelaten aan de consuls van de clubs. Ook daar zijn voor vandaag veel wedstrijden afgelast.

De hockeybond KNHB laat weten dat geen sprake is van een algehele afgelasting. Ook daar is het aan de verenigingen zelf om wedstrijden af te gelasten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl