Martina Sabliková
NOS SchaatsenAangepast

Negende wereldtitel Sábliková, 44-jarige Pechstein verrast met zilver

Martina Sábliková is voor de negende keer in haar carrière wereldkampioene geworden op de 5.000 meter. De 29-jarige Tsjechische is al sinds 2007 ongeslagen op de WK afstanden. In Gangneung zegevierde ze met een tijd van 6.52,38.

Sábliková was de grote favoriete en ze maakte die status op overtuigende wijze waar. Slechts één vrouw kwam in de buurt van haar tijd. Claudia Pechstein, inmiddels 44 jaar, reed een ongekend goede race.

WK afstanden 2017: 5.000 meter (v)

Met een eindtijd van 6.53,93 in de voorlaatste rit veroverde ze de zilveren medaille. Ze kwam met haar vinger op haar mond over de eindstreep. Ze doelt met dat gebaar op het conflict wat ze - nog steeds - heeft met de ISU. Bij Pechstein werden in 2009 afwijkende bloedwaarden geconstateerd, maar ze heeft zelf altijd gezegd onschuldig te zijn.

Het is voor Pechstein de 30ste medaille op de WK afstanden. Ze won vijf gouden, twaalf zilveren en dertien bronzen plakken. Daarmee heeft ze een record in handen.

Pechstein: ze krijgen mij niet gek

Geen medaille voor Nederland

De Canadese Ivanie Blondin eindigde met 6.57,27 op de derde plaats. Anna Joerakova (vierde) versloeg in een direct duel Antoinette de Jong, die op de vijfde plaats eindigde met 6.59,33.

Die prestatie was wel een persoonlijk record op een laaglandbaan en ze bleef daarmee Isabelle Weidemann en Carien Kleibeuker nipt voor. Kleibeuker werd in de tweede rit verrast door de Canadese Weidemann en eindigde op de teleurstellende zevende plaats.

De Jong: ik gun het die oude vrouw ook wel

Uniek

Sábliková is de enige die negen gouden medailles op één afstand heeft gewonnen. Sven Kramer volgt met acht wereldtitels op de 5.000 meter. Liefst zeven vrouwen eindigden nu in een tijd onder de zeven minuten. Bij de WK afstanden van 2007 in Salt Lake City wisten vijf vrouwen onder de zeven minuten te rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl