Yvonne Hak
NOS SportAangepast

Hak: ik ga proberen te wennen aan Europese titel

Het is juli 2010. Tijdens de EK atletiek komt Yvonne Hak met haar armen in de lucht over de finish. Ze heeft zilver gewonnen, achter de Russische Maria Savinova. De grote glimlach van Hak illustreert haar intense tevredenheid met het veroverde eremetaal.

Bijna zeven jaar later blijkt dat die tweede plek echter veel meer waard is dan alleen zilver. De toenmalige winnares, Savinova, is namelijk geschorst vanwege dopinggebruik en moet al haar sinds juli 2010 gewonnen medailles inleveren, inclusief die ene gouden EK-medaille.

En dus wordt Hak waarschijnlijk met terugwerkende kracht de nieuwe Europees kampioene van 2010. "Ik was vandaag eerlijk gezegd gewoon aan het werk en kreeg een sms'je van mijn moeder. Zij had het gelezen op Teletekst", vertelt Hak op NPO Radio 1 bij Langs de Lijn En Omstreken.

Maar wat koop je ervoor? De prachtige taferelen op het hoogste podium, inclusief het volkslied en daarna de bijhorende aandacht gingen aan de atlete voorbij "Dat blijft wrang. Maar het balen heb ik al wel gehad. Nu is het hoopvol voor de sport dat er actie wordt ondernomen. Maar de aandacht en ook sponsorcontracten na een Europese titel krijg ik er nooit meer voor terug."

EK 2010: Savinova wint, zilver voor Hak op 800 meter

De schorsing voor Savinova is geen donderslag bij heldere hemel. Savinova werd eerder al in het WADA-rapport over de Russische dopingpraktijken genoemd.

Hak: "We weten natuurlijk al langer dat het zo was en nu is het officieel. Maar het blijft gek om te zeggen dat ik Europees kampioen ben, ik kwam immers niet als eerste over de finish. Dat is toch wel belangrijk om je kampioen te voelen, maar ik ga er wel gewoon aan proberen te wennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl