De lokale PvdA-fractie voert campagne in Groningen
NOS Nieuws

PvdA wil 8 miljard euro steken in werkgelegenheid

De PvdA wil de komende jaren 8 miljard euro besteden aan werkgelegenheid en stelt daarbij maatregelen voor die breken met het kabinetsbeleid. Zo wil de partij de komende vier jaar 40.000 overheidsbanen creëren zoals conciërges, toezichthouders in het openbaar vervoer en beheerders van dorpshuizen en verenigingen. Dat kost 1,5 miljard euro.

Voor ondernemers wil de PvdA het financieel aantrekkelijker maken om ouderen en mensen met lage inkomens in dienst te nemen. Deze maatregelen kosten samen 4 miljard euro. Ook gaan er, als het aan de PvdA ligt, honderden miljoenen naar 20.000 'beschutte' arbeidsplaatsen, voor mensen met een handicap.

De PvdA wil verder dat zzp'ers zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en met belastingvoordeel verplicht sparen voor hun pensioen. Deze maatregelen zijn de afgelopen vier jaar onderwerp van conflict geweest in het kabinet omdat de VVD ertegen is. Die partij vindt dat ondernemers zelf moeten kunnen bepalen wat hun financiële risico's zijn.

Flexwerkers

Om te voorkomen dat mensen met een flexibel contract in de WW terechtkomen, wil de PvdA de WW-premies voor ondernemers met veel flexwerkers verhogen en die voor ondernemers met veel vaste banen verlagen. De meeste politieke partijen willen wel iets doen aan ongewenste flexcontracten, maar zij kiezen verschillende oplossingen.

Ook wil de partij dat bedrijven met minder dan tien personeelsleden maar een jaar loon hoeven door te betalen aan een zieke werknemer in plaats van twee jaar. Ook hier zijn VVD en PvdA tijdens de regeerperiode niet uit gekomen omdat de VVD het tweede jaar wil afschaffen voor meer bedrijven. Andere politieke partijen, zoals CDA en D66, willen iets doen aan de hoge lasten voor werkgevers.

De PvdA komt naar eigen zeggen uit op 8 miljard euro omdat sommige investeringen langer lopen dan een regeerperiode van vier jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl