De tas met explosieven die in Doesburg tot ontploffen werd gebracht
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

OM eist zeven jaar cel tegen bomtasman Doesburg

Tegen Abdel O. is voor de rechtbank in Arnhem zeven jaar gevangenisstraf geëist. Volgens het Openbaar Ministerie was de 41-jarige O., die eerder bekend kwam te staan als 'bomtasman', van plan om een aanslag te plegen in Nederland.

De man werd in juni 2015 in Doesburg aangehouden nadat hij een tas met explosieven had weggegooid op straat. Volgens Omroep Gelderland deed hij dat na een conflict met de moeder van zijn kind. In deze zaak werd hij veroordeeld tot vijf maanden cel.

Later begon justitie een nieuw onderzoek naar de man, omdat er informatie was dat hij contact had met zowel een Franse als Belgische extremist in Syrië. Tegen hen zou de verdachte gezegd hebben dat hij een aanslag in Nederland wilde plegen en daarna naar Syrië zou reizen.

Een lange gevangenisstraf is nodig om de maatschappij voorlopig te beschermen.

Officier van justitie in Arnhem

"Tegen mensen in zijn omgeving heeft hij meermalen uitspraken gedaan dat hij een bom wilde laten ontploffen en dat hij mensen zou afslachten", zei de officier van justitie in de rechtszaal. "Het dossier maakt duidelijk dat dat bepaald geen achteloze uitspraken waren, maar dat we zijn plannen serieus moeten nemen. Dat zijn voorbereidingen zich nog in een pril stadium bevonden, doet daar niets aan af."

Volgens O. wordt hij erin geluisd door zijn ex-schoonfamilie. Die speelt volgens hem berichten door naar de politie. Tijdens een eerdere zitting zei hij dat hij onschuldig is. Hij noemde zichzelf toen "geen terrorist maar een democraat".

De officier van justitie hecht weinig geloof aan die verklaring. "Door het opleggen van gevangenisstraf zullen zijn boosheid, zijn radicale ideeën en daarmee zijn drijfveren niet verdwijnen. Een lange gevangenisstraf is nodig om de maatschappij voorlopig te beschermen."

Advertentie via Ster.nl