NOS Nieuws

Man (96) die recordaantal marathons liep overleden

De 96-jarige record-marathonloper Don McNelly is overleden. Hij overleed afgelopen zondag, melden Amerikaanse media.

McNelly was internationaal bekend als een van de oudste marathonlopers. Hij liep 744 keer de afstand van 42 kilometer en 195 meter.

Hij heeft marathons gelopen op vijf continenten en in de VS in alle staten. Verder heeft hij het record op zijn naam staan van het grootste aantal marathons door hardlopers boven de 80 jaar.

Hartaanval

De Amerikaan begon in de jaren 60 met hardlopen, nadat een goede vriend van hem was overleden aan een hartaanval. Zijn eerste marathon was in Boston, in 1969. Hij was toen 49 jaar oud.

McNelly was 86 toen hij in 2006 zijn 744ste marathon liep. Het was altijd zijn doel om dat aantal te halen, omdat het ook het nummer was van het marineschip waarop hij in de Tweede Wereldoorlog had gediend.

In 2010, hij was toen 90, deed McNelly nog een poging om zijn 745ste marathon te lopen, maar hij moest halverwege opgeven.

Liefdadigheid

Tijdens het lopen van marathons haalde hij ook geld op voor het goede doel. Ook was hij mede-oprichter van twee jaarlijkse benefietlopen, waarmee geld opgehaald wordt voor een kinderziekenhuis en de dierentuin in zijn woonplaats Rochester (NY).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl