NOS SchaatsenAangepast

Niet wind, maar toch ijs zorgen voor snelle tijden op WK

Discussie meewind krijgt andere wending bij WK afstanden

De blowers in Gangneung waren gisteren op de WK afstanden het gesprek van de dag. Werd er zo snel gereden omdat de schaatsers vooruit werden geblazen door de windblazers in de ijshal? Vooral Sven Kramer was uitgesproken: "Je hebt gewoon wind in de rug. Je merkt het duidelijk..."

Maar vandaag waait er een andere wind. Uit metingen van schaatsploeg Lotto-Jumbo blijkt dat de windturbulentie op de olympische ijsbaan niet heel anders is dan in bijvoorbeeld Berlijn en Heerenveen: tussen de 0,5 en 0,8 meter per seconde.

Wat de snelle tijden in Zuid-Korea wel zou kunnen verklaren: de ijstemperatuur, tussen de -6 en -7 graden, is spectaculair laag. Dat komt doordat de Canadese ijsmeester Mark Messer de beschikking heeft over de allernieuwste apparatuur. En dus was er een 'soort mea culpa' van Kramer.

Kramer maakt 'soort van mea culpa' richting ijsmeester

"Wij meten de windturbulentie ook, maar die weet ik natuurlijk niet meteen na de wedstrijd", aldus de wereldkampioen op de 5.000 meter. "We zijn tot de conclusie gekomen dat het niet veel anders is dan op andere ijsbanen."

Kramer ging daarover ook in gesprek met ijsmeester Messer. "Natuurlijk kreeg hij dat mee. We zijn ook vaak kritisch in Calgary. En dan legt hij een keer een goede ijsvloer neer en dan is er wel iets anders. Ik wilde hem graag vertellen dat wij toch niet veel anders hebben gemeten dan anders. Dat zal hem goed doen, hoop ik."

"Een soort mea culpa? Misschien wel, ja. Wij rijden allemaal fantastische tijden en misschien doen we onszelf wel tekort. Misschien is iedereen gewoon heel erg goed op de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Er ligt hier gewoon een fantastische ijsvloer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl