Marija Savinova met haar gouden plak
NOS SportAangepast

Atlete Savinova is titels kwijt na schorsing

Marija Savinova is door het internationaal hooggerechtshof voor sportrechtspraak, het CAS, voor vier jaar geschorst. Ook moet de Russin onder meer haar olympische titel van 2012 inleveren. Savinova, die destijds in Londen goud won op de 800 meter, is één van de hoofdrolspeelsters in het Russische dopingschandaal. De schorsing is met terugwerkende kracht ingegaan op 24 augustus 2015.

Volgens het CAS staat het vast dat de 31-jarige Savinova van juli 2010 tot en met augustus 2013 doping gebruikte. In die periode won ze ook goud bij de WK outdoor (2011) en de EK outdoor (2010). Ook die titels raakt ze kwijt, omdat al haar resultaten in die periode (vanaf 26 juli) worden geschrapt.

EK 2010: Savinova wint, zilver voor Hak op 800 meter

Gouden plak voor Hak?

Bij de gouden EK-race van Savinova in 2010 eindigde Yvonne Hak als tweede. Toen de naam van Savinova in november 2015 opdook in een rapport van het wereldantidopingbureau WADA voelde de Nederlandse atlete zich bestolen.

"Het gaat om als eerste over de streep komen, op het podium staan en dan het volkslied horen. Dat zijn de herinneringen die een gouden medaille zijn waarde geven. Dat zal ik nooit terug kunnen krijgen. Het is niet zoveel waard meer als er nu een gouden medaille op de deurmat valt. Maar ik wil hem wel hebben natuurlijk", reageerde ze destijds op het nieuws over Savinova.

Reactie Europese bond

"We wachten op de bevestiging van de sanctie door de IAAF'', zegt woordvoerder James Mulligan van de Europese bond. "Als het EK-resultaat van Savinova onder de sanctie valt en dat is zo goed als zeker het geval, wordt Yvonne de Hak de nieuwe Europese kampioene op de 800 meter. Dan krijgt ze een gouden medaille."

Het goud dat Savinova bij de Spelen in Londen (2012) veroverde, gaat zo goed als zeker naar de Zuid-Afrikaanse nummer twee Caster Semenya.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl