Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en en Ireen Wüst met de gouden medaille
NOS SchaatsenAangepast

Schaatssters enthousiast, mannenploeg opgelucht

Met het vijfde goud voor de vrouwenploeg en de negende gouden medaille voor de mannenploeg uit de geschiedenis heeft Nederland het goed gedaan op de tweede dag van de WK afstanden in Zuid-Korea.

Voor Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra ging dat in een Nederlands record, Douwe de Vries, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma haalden het met de hakken over de sloot.

Wüst, Leenstra en De Jong: dit was nagenoeg perfect

"Ons begin was heel mooi, daar hebben we veel op geoefend in de training", vertelde Leenstra na afloop. "Hoewel we nu wel iets harder gingen dan normaal, maar het voelde goed. Tot de laatste ronde was het makkelijk, daarna werd het erg zwaar."

Daar waren Ireen Wüst en Antoinette de Jong het mee eens. "Er zit nog heel veel rek in, maar we zitten nu net iets boven het wereldrecord", aldus Wüst. "We doen het gewoon, dus we mogen erg trots zijn op deze prestatie. Deze race was nagenoeg perfect, volgend jaar gaan we voor een wereldrecord!"

De Jong verwacht dat er volgend jaar meer getraind kan worden met elkaar, omdat dan de Olympische Spelen op het programma staan. "Dat heeft natuurlijk een voordeel, maar we waren er nu ook op gebrand om de Japanners te verslaan. De wissels waren goed, dit was echt een sterke, goede race van ons."

Blokhuijsen, Bergsma en De Vries: dit was te spannend

Iets minder enthousiast waren Douwe de Vries, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma na hun gouden race. "Dit was veel te spannend", aldus De Vries. "Het ging anders dan gepland, maar gelukkig konden we dat in de laatste ronde nog corrigeren. We zijn opgelucht dat het toch is gelukt."

Volgens Blokhuijsen had dat vooral te maken met zijn aandeel in de rit. "Ik liep helemaal vast in de bochten, want alles deed pijn. Ik had het echt heel zwaar en dit was absoluut geen goede race van mij. Bovendien ben ik niet gewend dat ik het niet bij kan houden, dus daar baal ik erg van."

"Soms moet je ook wat geluk hebben", vertelde Bergsma. "We moesten improviseren en het was keihard knokken. Dit was een goede rit voor ons om van te leren en gelukkig was het voor vandaag genoeg. Volgend jaar zal het een stuk beter moeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl