Jan Böhmermann leest het gedicht voor
NOS NieuwsAangepast

Delen Erdogan-gedicht Böhmermann blijven verboden

Bepaalde delen van het gedicht van de Duitse komiek Jan Böhmermann over de Turkse president Erdogan blijven verboden. De rechtbank in Hamburg heeft in hoger beroep de eerdere uitspraak bevestigd.

Böhmermann las in maart vorig jaar op de Duitse televisie een lastergedicht voor over Erdogan. Hij bracht daarin de Turkse president onder meer in verband met kinderporno en seks met dieren. Erdogan spande meerdere zaken aan tegen de komiek.

De delen die gebaseerd zijn op racistische vooroordelen, religieuze en seksuele lasterpraat, mag Böhmermann niet meer herhalen. De zinnen over Erdogans politieke optreden mogen wel.

Beroep

De komiek kan nog tegen het oordeel in beroep gaan. Zijn advocaat liet eerder weten de zaak tot aan het grondwettelijk hof te willen bevechten.

Een eerdere poging van Erdogan om via het Duitse strafrecht Böhmermann aan te pakken mislukte. De rechter seponeerde de zaak. Het artikel waarop Erdogan zijn aanklacht baseerde, belediging van een bevriend staatshoofd, wordt uit het Duitse wetboek van strafrecht geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl