​Premier Rutte, Jan Anthonie Bruijn, schrijver van het programma, en partijvoorzitter Keizer met het verkiezingsprogramma
NOS NieuwsAangepast

'Middeninkomens profiteren van VVD-plannen, uitkeringen niet'

Gezinnen met kinderen en mensen met een middeninkomen gaan er in de plannen van de VVD op vooruit. Mensen met een uitkering juist niet, behalve ouderen. Dat concludeert De Telegraaf op basis van de doorrekening van het VVD-verkiezingsprogramma door het Centraal Planbureau (CPB), die de krant in handen heeft.

Het CPB presenteert de doorrekeningen van alle verkiezingsprogramma's volgende week.

De koopkracht van middeninkomens en gezinnen met kinderen neemt volgens de doorrekening toe, gemiddeld met 1 respectievelijk 1,2 procent per jaar. Daarvoor wil de VVD de arbeidskorting verhogen en de tarieven in de tweede en derde belastingschijf verlagen.

Alle uitkeringen, behalve de AOW, worden tijdelijk losgekoppeld van loonstijgingen. Met de maatregelen nemen de liberalen volgens de krant afstand van de nivellering die deze kabinetsperiode samen met de PvdA is ingezet.

Banen

"Het is een politieke keuze van de VVD, en die is heel anders dan wat het kabinet deze periode heeft gedaan. Juist in een periode dat het weer goed gaat zou het niet onze politieke keuze zijn" aldus PvdA-lijsttrekker en vicepremier Asscher.

Volgens VVD staatssecretaris Wiebes laat de CPB doorrekening juist zien dat het VVD-programma banen oplevert. "En de beste manier om uit armoede te komen is werk", zei Wiebes.

Bij de presentatie van het programma begin oktober zei premier Rutte al dat de VVD zich wil inzetten voor de "stille hardwerkende meerderheid". PvdA lijsttrekker Asscher sprak in een reactie over "verraad aan de middenklasse".

Lastenverlaging

De liberalen zetten in op een lastenverlaging van 11,9 miljard euro . Met de commotie rond de beloofde 1000 euro van lijsttrekker Rutte bij de vorige verkiezingen nog in het achterhoofd noemt de partij geen concretere cijfers, aldus De Telegraaf.

De VVD wil verder het vakantiegeld voor mensen in de bijstand afschaffen, het mes zetten in de zorgtoeslag en het kindgebonden budget en de kinderbijslag na het tweede kind afschaffen. Het eigen risico in de zorg blijft overeind. Eerder deze week maakte de partij tot verbazing van andere partijen bekend twee miljard euro voor verpleeghuizen en onder meer dementiezorg te willen uittrekken.

Fors uitgeven

Over de verkiezingsprogramma's van partijen zei politiek verslaggever Joost Vullings vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal : "Het is misschien even wennen na jaren van crisis, maar het volgende kabinet kan echt fors gaan uitgeven." Dat komt omdat we na jaren van begrotingstekorten nu in een periode van begrotingsoverschotten belanden.

Joost Vullings: "Daarmee krijg je een andere verkiezingscampagne, een investeringscampagne. Daarmee kun je de staatsschuld aflossen of geld teruggeven aan de burgers en investeren. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de economie goed blijft draaien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl