Duitsland gaat uitgeprocedeerde asielzoekers sneller uitzetten
De Duitse deelstaten en de regering van bondskanselier Merkel zijn het na urenlang overleg in Berlijn eens geworden over een pakket maatregelen om asielzoekers sneller uit te zetten. Zo zullen mensen direct vanuit de azc's worden uitgezet als duidelijk is dat hun aanvraag geen kans heeft. Een nieuw op te richten dienst zal vanuit Potsdam gaan helpen bij het regelen van papieren voor afgewezen asielzoekers.
"Er zijn veel problemen met identiteitsbewijzen, hier kan de centrale staat direct met andere landen contact opnemen", zegt Merkel. "Dat hebben we met de landen op de Balkan voor elkaar gekregen. Met andere landen moet dat nog gebeuren."
Daarnaast mag de Duitse Immigratie- en Naturalisatiedienst telefoons van vluchtelingen gaan uitlezen, om de identiteit vast te stellen en te kijken of er dingen op staan die mogelijk wijzen op terrorisme.
Ook wil Duitsland sterker gaan inzetten op vrijwillig vertrek. Vorig jaar verlieten 55.000 mensen vrijwillig het land. "Dat moet wel gecombineerd zijn met verplichte uitzettingen, anders zal het niet lukken", zegt Merkel.
Vanavond heeft de Duitse politiek eenheid willen uitstralen.
Over de oprichting van uitzetcentra die onder de centrale staat vallen, zogenoemde Bundesausreisecentra, wordt volgens Merkel nog gediscussieerd. Niet alle deelstaten zijn er voorstander van. Ze vrezen dat asielzoekers worden uitgezet naar Afghanistan of Marokko. Dat zijn landen waar linkse deelstaten geen uitzettingen naar toestaan.
Correspondent Jeroen Wollaars zegt dat de Duitse politiek vanavond eenheid heeft willen uitstralen. "De deelstaten en de centrale regering lieten zien dat ze een belangrijk verkiezingsthema serieus nemen. Alleen als mensen die niet mogen blijven ook echt weggaan, kan Duitsland zijn sociale gezicht laten zien, klinkt het in Berlijn", zegt Wollaars. "Opvallend is dat er tussen Merkels eigen partij CDU/CSU en de SPD weinig verschil van mening lijkt te bestaan over dit onderwerp. De oppositie zal er gaten in proberen te schieten, maar het is afwachten of dat ook echt lukt."