Het logo van Twitter op de beurs in New York
NOS NieuwsAangepast

Nauwelijks 'Trump-bump' voor Twitter: verlies loopt op

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Hoewel president Trump zo ongeveer al zijn standpunten bekendmaakt via Twitter, lijkt het socialemediaplatform daar vooralsnog nauwelijks van te profiteren. Het aantal gebruikers nam in oktober, november en december niet significant toe en daarnaast liep het verlies flink op.

Het aantal maandelijks actieve gebruikers blijft steken op 319 miljoen en steeg daarmee nauwelijks. Daarnaast verkocht Twitter minder advertenties. Het enige lichtpuntje is het aantal dagelijks actieve gebruikers, die namen met 11 procent toe.

Dit alles viel niet goed op Wall Street. Investeerders hadden gehoopt op iets betere cijfers, met name de omzet viel tegen. De koers van het aandeel staat voorbeurs, die in New York om 15.30 uur Nederlandse tijd open gaat, 10 procent in de min.

Hierdoor raakt Twitter niet af van zijn belangrijkste kwaal. Het platform is niet populair meer en trekt te weinig nieuwe gebruikers. De theorie ontstond dat Twitter kon profiteren van de verkiezing van Donald Trump, omdat de Amerikaanse president het medium zeer actief gebruikt.

Daar is vooralsnog geen sprake van. Een analist zegt tegen zakensite CNBC dat Trumps tweets zelfs slecht zijn voor de inkomsten van Twitter. "Hij zorgt voor verdeeldheid en daar houden adverteerders niet van. Stel je voor dat je als bedrijf een advertentiecampagne plant op Twitter en vervolgens door de president de grond in wordt geboord."

Amerikaanse media profiteren er wel van dat Trump president is geworden. Dat komt mede omdat Trump hen aanvalt. Zo kreeg The New York Times, een krant die bijna dagelijks kritiek van de president krijgt en het omgekeerd ook vaak op hem heeft voorzien, er in het vierde kwartaal 276.000 abonnees bij. Dat is de grootste stijging sinds de krant in 2011 begon met digitale verkoop.

Haatzaaiers

Door deze cijfers zal de discussie over de toekomst van Twitter ook weer in alle hevigheid losbarsten. Want als zelfs president Trump niet kan zorgen voor groei, wat en wie dan wel? Een overname lukte vorig jaar niet. Mogelijk dat het bedrijf dit jaar opnieuw gedwongen wordt daarnaar te kijken.

Ondertussen doet de top van Twitter zijn best om het platform aantrekkelijker te maken. Een van de redenen dat gebruikers weglopen, is dat er zo veel haatzaaiers zijn die op Twitter mensen het leven zuur maken. Al jaren krijgt het platform daar kritiek op en alle oplossingen die tot nu toe werden aangedragen hadden weinig succes.

Afgelopen dinsdag kondigde het bedrijf nieuwe maatregelen aan. Het platform wil het voor pesters moeilijker maken om na een verwijdering terug te keren met een nieuw account. Daarnaast moeten pesttweets minder zichtbaar worden. Of deze maatregelen zullen helpen, daar bestaan opnieuw vragen over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl