Kramer
NOS SchaatsenAangepast

Kramer: fantastische tijd, maar ik had wel meewind

De tijd waarmee Sven Kramer bij de WK afstanden zijn achtste wereldtitel op de 5.000 meter heeft veroverd, is indrukwekkend: 6.06,82. Dat is een wereldrecord op zeeniveau, en niet zomaar een: Kramer was in Gangneung maarliefst 2,83 seconde sneller dan zijn oude 'wereldrecord', gereden in 2015 in Heerenveen.

Volgens Kramer geeft zijn snelle tijd wel een vertekenend beeld. "Je hebt natuurlijk gewoon wind in de rug. Je merkt het duidelijk", zegt hij na afloop. Daarmee wijst de Fries op de windblazers die in de hal in Zuid-Korea, waar volgend jaar het olympisch schaatstoernooi plaatsvindt, zijn opgehangen.

Zo'n snelle tijd is spectaculair, maar eigenlijk is Kramer daar helemaal niet zo blij mee. "Als het voor iedereen gelijk is, dan is het voor deze wedstrijd niet erg. Maar ik heb het liever niet. Het is aan de ISU om die dingen aan te doen of niet. Daar kan ik me verder niet druk over maken."

"Maar als je zou zeggen dat het alleen door de wind zou komen doe je de ijsmeester tekort. Het ijs is ook gewoon heel goed. En iedereen heeft een beetje voordeel van de lucht, hoop ik", nuanceert Kramer.

IJsmeester twijfelt

Die ijsmeester, Mark Messer, was zich van geen kwaad bewust. "Ze blazen over de baan, niet op de baan. Ik weet niet of het een rol speelt. Er zijn inderdaad snelle tijden, maar ik mag hopen dat dat komt omdat de schaatsers hier in topvorm zijn."

'Snelle tijden komen door topvorm, hopelijk niet door meewind'

Meewind of niet, Kramer noemt zijn 6.06,82 "gewoon een fantastische tijd". "Het ging heel goed, ik ben er heel blij mee. Ik had het gevoel dat ik macht in mijn slag had", analyseert Kramer zijn rit tegen zijn directe concurrent Jorrit Bergsma, die het zilver pakte.

Bergsma is tevreden

Die zilveren medaille is voor Bergsma wel een felicitatie waard. "Ik had nog niet zo hard op een laaglandbaan gereden, dus dit is weer een stap. Hier kan ik wel weer verder mee", aldus de Fries, die ook niet zo blij is met de windblazers.

"Ze zijn ook in te stellen, dat zijn altijd gevaarlijke dingen. De vlaggen wapperen en je schaatst wel makkelijk, maar het hoeft van mij niet, die blowers."

Bergsma: hier kan ik wel verder mee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl