Staatssecretaris Wiebes van Financiën
NOS NieuwsAangepast

Al eerder gewaarschuwd voor slechte beveiliging belastinggegevens

Staatssecretaris Wiebes heeft de afgelopen dagen aanwijzingen gekregen dat er bij de Belastingdienst intern signalen zijn afgegeven over slechte beveiliging van gegevens.

Dat zei hij in een debat in de Tweede Kamer. Welke signalen er zijn, wil Wiebes niet kwijt. "We zijn net een onderzoek gestart en ik ga niet tussentijds details geven. Ik ga niet met interne e-mails rondwapperen, dat ga ik echt niet doen."

Grote haast

Het tv-programma Zembla berichtte vorige week over een mogelijk lek van belastinggegevens. Volgens het programma konden medewerkers van een afdeling van de dienst tot vorig jaar de gegevens van 11 miljoen belastingbetalers bekijken. Wiebes zegde vorige week al toe de beveiliging te laten onderzoeken.

Zembla meldde vandaag dat de Belastingdienst wel degelijk met zoveel woorden is gewaarschuwd voor een lek.

De Tweede Kamer vindt dat Wiebes "grote haast" moet maken met het onderzoek. Alle partijen willen snel weten hoe het kon dat belastinggegevens jarenlang niet goed beveiligd werden. Een deel van de Kamer vindt dat het onderzoek door een onafhankelijke instantie moet gebeuren. Maar Wiebes wilde alleen toezeggen dat de accountantsdienst van het rijk toezicht houdt op het onderzoek; het onderzoek zelf wordt gedaan door de Belastingdienst.

Laten we Nederland niet in paniek brengen en even de tijd nemen om het goed te laten uitzoeken.

Staatssecretaris Wiebes

Of er daadwerkelijk data zijn gelekt, kan Wiebes niet zeggen. "Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen."

"Voordat we Nederland in paniek brengen, laten we goed uitzoeken wat er nu precies gebeurd is", zei Wiebes. Kamerleden willen van hem weten wanneer hij op de hoogte was van de problemen en wanneer hij besloot tot een onderzoek.

Signalen

Wiebes zei dat het onderzoek in de "aanzwelling naar de Zembla-uitzending" werd ingesteld. Dat medewerkers zich niet veilig voelden om de signalen intern af te geven en naar de media stapten noemt hij "niet goed".

Maar de afgelopen dagen heeft hij dus ook begrepen dat er "intern wel signalen gegeven zouden zijn". Daar wil Wiebes dus verder niet op ingaan. "Ik ga niet tussentijds over een onderzoek dat net gestart is details geven. Het gaat hier om de veiligheid van interne medewerkers."

Wiebes kreeg 'een signaal'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl