Vrouwen met kind in Peking in 2013, voor de afschaffing van de eenkindpolitiek
NOS NieuwsAangepast

China neemt maatregelen tegen draagmoederschap

In China blijft draagmoederschap verboden. Na de afschaffing van de eenkindpolitiek hebben veel ouderstellen in China hun toevlucht genomen tot een draagmoeder. Vrouwen boven de veertig kampen vaak met onvruchtbaarheid.

De Chinese raad voor gezondheid en gezinsplanning maakte gisteren bekend dat er verdere maatregelen worden genomen tegen het fenomeen draagmoederschap. Te denken valt aan intensievere controles en hogere boetes. De raad wees erop dat draagmoederschap in veel landen ook verboden is.

Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal staan bijvoorbeeld geen enkele vorm van draagmoederschap toe. India staat op het punt om commercieel draagmoederschap te verbieden. Dat is al het geval in landen als Thailand, Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Eenkindpolitiek

China liet in 2014 de eenkindpolitiek los. Met ingang van vorig jaar werd de regeling verder verruimd en is het ieder stel toegestaan twee kinderen te hebben. Zeker voor vrouwen van boven de 45 blijkt het een groot probleem te zijn om langs natuurlijke weg nog een tweede kind te krijgen.

60 procent van de vrouwen die een tweede kind wil, is boven de 35 jaar. De Chinese autoriteiten zegt ouderstellen die op hogere leeftijd nog een tweede kind willen wel te willen helpen. De regering onderkent dat onvruchtbaarheid een groot probleem is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl