NOS Voetbal

'China gaat kinderen laten spelen in landen met voetbalcultuur'

Chinees voetbaltalent traint mee met Alphense Boys

Chinese jeugdspelers die komen trainen en spelen in Europese voetballanden. Dat wordt volgens Vincent van Sas - eigenaar van een voetbalbedrijf en kenner van het Chinese voetbal - de nieuwe trend.

Van Sas regelde dat de 13-jarige Chinese jeugdinternational Gui Zihan deze weken kon trainen met de C-jeugd van Alphense Boys, dat met jeugdteams op het hoogste niveau speelt. "In China is het niet makkelijk om verder te komen in het voetbal. Daar wordt toch op een vrij laag niveau gespeeld", weet Van Sas. Zijn bedrijf Yoursoccercompany stalt Nederlandse jeugdtrainers in China en biedt online trainingsmateriaal aan.

Gui kwam naar Nederland op initiatief van de bondscoach van Jong China en hoopt op een mooie carrière als voetballer. "Hopelijk kan ik in de toekomst in het Chinese nationale team spelen en in een van de grote competities in Europa."

Een opleiding bij een profclub in Europa zit er niet in voor hem, want de regels van wereldvoetbalbond FIFA verbieden dat clubs minderjarige spelers van buiten Europa aantrekken.

Gui Zihan traint deze weken mee met Alphense Boys

Van kopen in Europa naar opleiden in Europa

Investeren in jeugd bleek de afgelopen transferperiode geen prioriteit voor Chinese clubs, die enorme bedragen uitgaven aan buitenlandse spelers. Zo zetten Oscar en Carlos Tevez een krabbel onder contracten die ze respectievelijk 470.000 euro en 350.000 euro per week opleveren.

De Chinese overheid - die mikt op een wereldtitel in 2030 - besloot de koopwoede van de clubs in te dammen. Zo mogen er nog maar vijf niet-Chinezen in de wedstrijdselectie zitten en mogen er maar drie meespelen tijdens een wedstrijd. Ook moeten er altijd minimaal twee Chinezen jonger dan 23 jaar in de selectie zitten, van wie er een in de basis moet staan.

Voor de hand

Van Sas verwacht dat opleiden daardoor een belangrijkere rol krijgt in China. "En dan ligt het voor de hand dat ze gaan proberen om Chinese spelers op te leiden in Europa. Een getalenteerde voetballer leert in Europa nou eenmaal meer dan hij in China leert", stelt hij.

Voorbeelden zijn er al. Real Madrid heeft een Chinees jeugdinternational in de gelederen en in Nederland speelt een van de blikvangers van het Chinese nationale team: Yunin Zhang van Vitesse.

Van Sas: "Ik denk dat dit het begin is van een nieuwe trend. China gaat echt proberen om meer kinderen in landen te laten spelen met een echte voetbalcultuur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl