Maurits Lammertink
NOS WielrennenAangepast

Lammertink heeft nu al toezegging voor Tour de France

Maurits Lammertink en wielerploeg Katusha, het is een wonderlijke combinatie. Een voor het grote publiek onbekende wielrenner en een rijke formatie uit Rusland. En nu mag diezelfde Lammertink ook nog naar de Tour.

Hij is al enkele jaren één van de beste Nederlanders in de Amstel Gold Race. Hij finisht steevast bij de beste 25 in de heuvelklassiekers. Alleen een topklassering bleef vooralsnog uit.

Van alle markten thuis

Een kwestie van tijd, zo stelt zijn oud-ploegleider Jean-Paul van Poppel in Langs de Lijn En Omstreken. "Een topvijfplaats in de Amstel had er al ingezeten. Daarin was hij afgelopen jaar de vierde snelste op de Cauberg in de finale. Dat geeft wel wat aan. Maar hij kan veel meer. Hij is van alle markten thuis."

Even terug in de tijd. Dat weinig mensen zijn naam kennen, zit 'm in het feit dat Vacansoleil-DCM, zijn eerste profploeg op zijn 22ste en 23ste, er eind 2013 mee ophield. Lammertink moest op zoek naar een nieuwe ploeg en kwam slechts bij een amateurformatie uit.

Van Roompot naar Katusha

Hij gaf niet op en in 2015 haalde Van Poppel hem naar de nieuwe Roompot-formatie, dat op procontinentaal niveau koerst. "Ik heb hem leren kennen als een hele rustige jongen, een echte professional. Maar hij zal niet het voortouw nemen, dus je moet hem wel een beschermde rol geven."

De markten waar hij van thuis is? "Hij kan ook tegen de wind in rijden, kan Luik-Bastenaken-Luik aan. Maar ik denk dat hij zichzelf steeds beter leert kennen. In Luxemburg heeft hij gewonnen afgelopen jaar, tegen Philippe Gilbert en dat is niet de minste. Ga er maar aanstaan."

Maurits Lammertink begin 2013 bij de presentatie van Vacansoleil-DCM

En vorig jaar klopte Katusha aan. "Het plan dat ze met mij hebben, gaf de doorslag. De vrijheid die ik ga krijgen in de heuvelkoersen was heel belangrijk. Ze hebben mij gehaald voor die koersen en voor de rondes als Luxemburg."

Hij begon zijn jaar in Australië en moest daar wel even wennen, ook omdat hij nog met de naweeën kampte van een zware val in de Ronde van Zwitserland. "In Zwitserland heb ik meerdere botbreuken opgelopen. Bovenkaak, bovenbeen en bekken gebroken, klaplong. Dus was de Tour Down Under wel weer even wennen. De snelheid van het peloton, de stress."

'Er zijn zoveel nationaliteiten'

Wennen aan zijn nieuwe ploeg valt hem wel mee. Erg Russisch is Katusha overigens niet meer. "Er komt nog wel wat geld uit Rusland, maar de ploeg rijdt op een Zwitserse licentie." Aan tafel komt hij hooguit nog vijf Russische renners tegen. "Er wordt Duits gesproken, Spaans, Portugees. We hebben een Zwitser, een Sloveen, een Kroaat. Ik ben de enige Nederlander. Er zijn zoveel nationaliteiten. Maar we zijn gewoon allemaal renners en willen allemaal hard fietsen."

En hij mag zich zelfs opmaken voor de Tour. "Ik sta op de lijst. Als ik goed in vorm ben, ben ik erbij."

Programma 2017 voor Lammertink

15 februariRonde van de Algarve
8 maartTirreno-Adriatico
16 aprilAmstel Gold Race
19 aprilWaalse Pijl
23 aprilLuik-Bastenaken-Luik
1 meiRund um den Finanzplatz
31 mei Ronde van Luxemburg
1 juliTour de France

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl