De nieuwe Somalische president Farmajo
NOS NieuwsAangepast

Hervormer Farmajo verrassend nieuwe president Somalië

Somalië heeft een nieuwe president. Het is de voormalige premier Mohamed Abdullahi Farmajo. De zittende president Mohammud heeft Farmajo gefeliciteerd met de overwinning.

Volgens correspondent Koert Lindijer is de winst van Farmajo een grote verrassing. "Het oude establishment in Somalië heeft er alles aan gedaan om de zittende president herkozen te laten worden. Dat is niet gebeurd, de hervormer Farmajo heeft gewonnen, en dat had niemand verwacht."

YouTube

De presidentverkiezingen vonden plaats in de vliegtuighangar op het internationale vliegveld van Mogadishu. Door het aanhoudende geweld in het land was het niet veilig genoeg om de bevolking van Somalië zelf te laten stemmen. Het stemmen was wel voor iedereen rechtstreeks te volgen via YouTube.

In totaal waren er 21 kandidaten. De zittende president had een derde van de parlementariërs achter zich. Maar in de tweede stemronde schaarde een duidelijke meerderheid van parlementariërs zich achter Farmajo, die ook een Amerikaans paspoort heeft.

Geweld

In Somalië woedt al decennialang een gewelddadige strijd tussen verschillende groeperingen. Er zijn geregeld aanslagen door de radicaal-islamitische terreurgroep al-Shabaab, die de macht in handen wil krijgen. Gisteren was het onrustig rond de verkiezingslocatie. Er werden verschillende mortiergranaten afgevuurd.

Vanochtend was er een aanslag op een hotel in de regio Puntland, in het noordoosten van het land. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. Volgens de gouverneur van Puntland horen de daders bij al-Shabaab. Al-Shabaab zelf ontkent betrokkenheid.

Fraude

De verkiezingen van vandaag zijn de eerste min of meer vrije verkiezingen sinds een staatsgreep in 1969. De groep parlementariërs die stemde, is samengesteld door clanleiders uit het hele land.

Internationale organisaties waarschuwden voor "misbruik van het selectieproces". Als voorbeelden worden genoemd geweld, intimidatie en mannen die parlementszetels claimen die eigenlijk voor vrouwen gereserveerd waren.

In een ander rapport, van een Somalische anti-corruptie-organisatie, worden de presidentsverkiezingen "waarschijnlijk de duurste ooit" genoemd. Er zou sprake zijn van het kopen van stemmen voor bedragen tot zo'n 30.000 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl