Witte rozen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het concentratiekamp Buchenwald
NOS NieuwsAangepast

Willem-Alexander en Máxima leggen witte roos in Buchenwald

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een bezoek gebracht aan het voormalige concentratiekamp Buchenwald, in de Duitse deelstaat Thüringen. Ze namen ruim de tijd voor een rondleiding door het kamp. Ze bezochten onder meer een expositie over de geschiedenis van het kamp en lieten zich informeren over een database van het kamp die is aangelegd door twee Nederlanders.

In Buchenwald zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 3300 Nederlanders gevangen, onder wie de latere premier Willem Drees. Ruim 500 van hen kwamen om. In totaal hebben in Buchenwald bijna 240.000 mensen gevangen gezeten, daarvan kwamen er ruim 56.000 mensen om, onder wie 11.000 Joden.

Na de rondleiding legden Willem-Alexander en Máxima op een vlakte waar de barakken stonden, een witte roos, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het kamp.

Het koningshuis heeft een persoonlijke geschiedenis met Buchenwald. De privé-secretarissen van Juliana en Bernhard zaten er opgesloten, net als de opperstalmeester van koningin Wilhelmina. Het was voor Willem-Alexander niet de eerste keer dat hij een concentratiekamp bezocht. In 1995 was hij al eens met zijn vader prins Claus in het vernietigingskamp Auschwitz geweest, buiten het zicht van de camera's.

  • ANP
    Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een witte roos in Buchenwald
  • ANP
    Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een witte roos in Buchenwald

De tweede dag van het werkbezoek aan het oosten van Duitsland begon met een ontmoeting met minister-president Bodo Ramelow van Thüringen. Bij aankomst bij de staatskanselarij in Erfurt kreeg Máxima rode rozen van enkele van de ongeveer honderd belangstellenden. Daarna maakte het koningspaar een stadswandeling, waarbij ook de Oude Synagoge werd aangedaan. De synagoge is met 900 jaar het oudste nog bestaande joodse gebedshuis in Europa.

  • EPA
    Máxima heeft plezier tijdens het bezoek aan Erfurt
  • AFP
    Koning Willem-Alexander tekent het zogenoemde Gouden Boek in het bijzijn van Máxima en de Thüringse minister-president Ramelow
  • AFP
    Koningin Máxima ontving rozen bij de ontmoeting met minister-president Bodo Ramelow van Thüringen

Later vandaag bezoekt het koningspaar onder meer nog Weimar en Leipzig. In Weimar bezoeken ze een bibliotheek met archieven van de schrijvers Goethe en Schiller. In Leipzig staat het koninklijk paar nogmaals stil bij de Nederlanders die als dwangarbeiders in de plaatselijke fabrieken moesten werken.

Het koningspaar brengt deze week een werkbezoek aan drie voormalige deelstaten van de DDR: Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt. Willem-Alexander en Máxima bezoeken elk jaar een paar Duitse deelstaten. Normaal gesproken staan die bezoeken vooral in het teken van handel. Dit jaar staan ook 500 jaar reformatie, de hereniging van Duitsland en de Tweede Wereldoorlog op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl