Tourwinnaar Jan Janssen bezoekt met zijn kleinzoon en alpineskiër Steven Théolier de Tour de France vorig jaar
NOS SportAangepast

Tourwinnaar Janssen grootste sponsor van skiënde kleinzoon

Verstand van skiën zegt hij niet te hebben, Jan Janssen zit nog steeds liever een paar uurtjes op de fiets. Toch is de kans groot dat de Tourwinnaar van 1968 volgende week op de sneeuwpiste bij St. Moritz staat.

In het mondaine Zwitserse skioord zijn dinsdag de wereldkampioenschappen alpineskiën van start gegaan en zijn kleinzoon Steven Théolier behoort tot de deelnemers. Voor Nederland zelfs.

Zijn moeder Karin is de dochter van Janssen en is getrouwd met de Franse toptrainer Jacques Théolier, die werkte met de Franse, Italiaanse en Zwitserse skiselectie en momenteel de Zweedse ploeg onder zijn hoede heeft.

Zware blessure

Théolier komt sinds deze winter voor Nederland uit. Een paar jaar geleden maakte hij als aanstormend slalomtalent deel uit van de Franse selectie. Een zware knieblessure wierp hem echter ver terug en kostte hem uiteindelijk zijn plaats in de Franse ploeg.

"Hij scheurde tijdens een trainingskamp in de zomer in Argentinië zijn kniebanden af. Het herstel duurde ruim acht maanden. Daarna duurde het een tijd voor hij weer enigszins op niveau was. De Fransen gooiden hem door gebrek aan resultaten uit de selectie", zegt Janssen.

"Toen ontstond het idee voor Nederland te gaan skiën, want Steven heeft ook een Nederlands paspoort, en hebben we contact gelegd met Wopke de Vegt. Die heeft het verder geregeld bij de Skivereniging."

Hij wordt gesponsord door opa. Wat moet je anders.

Voormalig Tourwinnaar Jan Janssen over zijn skiënde kleinzoon Steven Théolier

Théolier is een echte slalomspecialist. Bij zijn wereldbekerdebuut in december 2012 in Val-d'Isère bleef hij met startnummer 72 0,02 seconde verwijderd van kwalificatie voor de tweede run.

Een week later was het wel raak. Ondanks zijn lage startnummer 68 vloog hij naar de vijftiende plaats bij de wereldbekerwedstrijd in Madonna Di Campaglio. "Hij maakte destijds grote indruk, had een mooie loopbaan in het vooruitzicht", zegt Janssen.

Alpineskiër Steven Théolier debuteert voor Nederland op de WK

De zware knieblessure wierp Théolier ver terug. "Hij is goed bezig, maar het is allemaal nog niet briljant", meent Janssen, die de verrichtingen van zijn kleinzoon nauwgezet volgt. "Ik ben zijn grootste sponsor en skiën is geen goedkope sport", weet de wielervedette van weleer inmiddels.

Woensdag volgde de beloning voor alle inzet. Théolier won een FIS-wedstrijd in het Franse Vars en voldeed daar aan de FIS-eis voor deelname aan de WK.

Nederlands

"Hij verstaat wel een beetje Nederlands, maar ik communiceer in het Frans met hem. Ik heb een sms gestuurd met 'formidable, bravo, très bien'. Hij is inmiddels fysiek helemaal in orde. In de trainingen gaat het uitstekend, maar de resultaten in de wedstrijden vielen wat tegen. Mentaal zat het nog niet helemaal goed bij hem, maar de kwalificatie voor de WK zal hem weer zelfvertrouwen geven", vermoedt Janssen.

Alpineskiër Steven Théolier op de fiets

De Tourwinnaar van 1968 valt zijn kleinzoon niet lastig met tips over hoe hij het als topsporter moet aanpakken. "Wat moet ik tegen die jongen zeggen? Skiën is zo'n specialistische sport. Elk foutje is fataal. Bij wielrennen kun je nog winnen na een lekke band, bij skiën is dat na een foutje onmogelijk."

Steun NOC*NSF

Théolier ontvangt sinds kort wat financiële steun van NOC*NSF, wat hem goed uitkomt door de reis- en verblijfskosten. De geboren Fransman traint met zijn vader bij de Zweedse ploeg, maar moet zelf alles betalen.

"Een goed resultaat op de WK zou hem wel helpen. Hij moet de Spelen kunnen halen, dat zou hem ook weer interessant voor sponsoren maken", zegt Janssen. En in de toekomst hoeft opa misschien dan helemaal niet meer bij te springen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl