De oplichters sloegen hun slag op Marktplaats
NOS Nieuws

Vijf arrestaties voor oplichting via Marktplaats

Door zich voor te doen als enthousiaste kopers op Marktplaats hebben vijf jonge mensen uit Enschede honderden mensen kunnen oplichten. Gisteren werden ze na een maandenlang onderzoek aangehouden in Enschede. Het zijn twee mannen van 23 jaar, een van 21 en een van 19 jaar. Ook is een meisje van 17 opgepakt.

De verdachten deden zich voor als kopers op Marktplaats. Ze benaderden verkopers en wisten in dit contact een vertrouwelijke sfeer te scheppen, onder meer door direct de vraagprijs te bieden. Daarna kregen ze de verkopers door een listig en klaarblijkelijk betrouwbaar verhaal zover dat die nietsvermoedend beveiligingscodes van bankapp's voor hun mobieltje afgaven.

Koud kunstje

Daarna was het voor de dieven een koud kunstje om de rekening van de verkoper leeg te plunderen. Met het gestolen geld kochten de verdachten dure goederen of ze namen het tegoed direct op.

Voor het onderzoek zijn meer dan 400 mogelijk relevante aangiften geanalyseerd. Daaruit bleek dat de daders uit de omgeving Enschede moesten komen. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen volgen. De schade is zeker 200.000 euro.

Onder de slachtoffers zijn relatief weinig jongeren. Dat komt volgens de politie omdat zij sneller inschatten dat er sprake is van een verdachte situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl