Illegale afvaldump bij Napels
NOS NieuwsAangepast

Italianen verontrust na dood kinderen rond maffia-stortplaatsen

In de regio rond Napels zijn in de afgelopen drie weken acht kinderen overleden aan de gevolgen van tumoren. In Italiaanse media wordt een link gelegd met de illegale vuilstortplaatsen van de maffia.

"Deze link wordt al langere tijd gelegd", zegt correspondent Rop Zoutberg. In het laatste decennium is er veertien miljoen ton aan illegaal afval gedumpt rond Napels, maar ook in het zuiden van Italië.

Vorig jaar is er een onderzoek gedaan in 55 gemeenten ten noorden van Napels. Daar kwam uit dat het sterftecijfer van jonge kinderen 29 procent hoger ligt dan in de rest van het land. Italiaanse media leggen een verband tussen het hoge sterftecijfer en de illegale vuilstort.

Vervuiling

"Ik ben twee keer in het gebied geweest en het is er extreem vervuild", zegt Zoutberg. "Het stinkt er enorm. Op het land liggen asbestplaten, resten van auto’s, olievaten en afval uit leerlooierijen. Je kunt er ook gewoon naartoe lopen." Ook schrijver Roberto Saviano beschreef in 2006 in zijn geruchtmakende boek Gomorra dat de maffia nucleair afval dumpt op weilanden.

De Italiaanse overheid is bezig om uit te zoeken wat er precies in de grond zit. Als ze nu beginnen met het opruimen van het afval, zijn ze drie generaties bezig om alles uit de grond te krijgen, zegt Zoutberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl