De aanslag in San Bernardino in Amerika staat op de lijst die het Witte Huis heeft gepubliceerd.
NOS NieuwsAangepast

Witte Huis: Bataclan en San Bernardino 'onderbelichte aanslagen'

Het Witte Huis heeft een lijst gepubliceerd met aanslagen die volgens president Donald Trump te weinig zijn belicht door de media. Trump zei in een toespraak dat de "zeer oneerlijke" media over veel aanslagen niet of te weinig berichten, maar hij gaf toen geen specifieke voorbeelden.

Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer beloofde daarna in een gesprek met journalisten aan boord van de Air Force One dat hij met een lijst zou komen. Die is er nu en er staan 78 aanslagen in de VS en de rest van de wereld op.

Opvallend is dat er grote terroristische acties op worden genoemd die dagenlang het nieuws hebben gedomineerd, zoals die in Parijs op onder meer concertzaal Bataclan in november 2015 en op de kerstmarkt in Berlijn afgelopen december. Ook Amerikaanse media hebben daar uitvoerig over bericht. Dat geldt ook voor een andere terreurdaad, de schietpartij in San Bernardino in Californië waar veertien mensen gedood werden en die in de VS uiteraard groot nieuws was.

Bij CNN bijvoorbeeld levert de zoekterm San Bernardino attack 4376 hits op. Die gaan niet allemaal over de aanslag, maar veel wel. De zoekterm Bataclan levert 195 hits op bij Fox News. Dezelfde zoekterm levert bij The Washington Post 263 resultaten op.

De lijst begint in september 2014 met een aanslag op twee politieagenten in het Australische Melbourne.

Er staan verder incidenten op waar minder mensen om het leven kwamen of waarbij alleen mensen gewond raakten. Volgens het Witte Huis zouden die incidenten een paar jaar geleden veel meer aandacht krijgen dan nu.

"Als je maar een paar jaar terug kijkt, dan zou elk van deze aanslagen veel meer aandacht krijgen in alle media. Maar nu gebeuren ze zo vaak, soms meerdere keren per week, dat ze niet meer de aandacht krijgen die zou moeten", aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Bowling Green massacre

Afgelopen week kwam een hoge medewerker van Trump onder vuur te liggen omdat ze het in een interview had over een aanslag die nooit heeft plaatsgevonden. In een poging het inreisverbod van de nieuwe president te verdedigen had Kellyanne Conway het over de Bowling Green massacre, die gepleegd zou zijn door twee Iraakse vluchtelingen.

Conway zei in het interview dat veel mensen niet van die aanslag weten omdat media er niet over bericht hebben. In werkelijkheid werden de twee Irakezen in Bowling Green opgepakt omdat ze hadden geprobeerd geld en wapens te sturen aan al-Qaida. Ze zitten een levenslange gevangenisstraf uit, maar hadden volgens de aanklacht geen plannen om een aanslag te plegen.

In veel gevallen willen de zeer, zeer oneerlijke media er niet over berichten. Zij hebben daar hun redenen voor, en dat begrijpen jullie.

President Trump

The Washington Post, die altijd veel aandacht heeft voor de regelmatig aantoonbaar onjuiste uitspraken van president Trump, heeft bij een aantal aanslagen links geplaatst met artikelen die erover in verschillende media zijn verschenen. Op de website van de krant wordt gemeld dat er geen aanslagen op de lijst staan die niet door een moslim of door een IS-aanhanger zijn gepleegd.

Volgens de krant lijkt het erop dat de lijst in grote haast is samengesteld, want taalkundig valt er het een en ander op aan te merken. Zo wordt regelmatig attaker geschreven in plaats van attacker. Ook staat op de lijst de aanslag in San Bernadino, wat San Bernardino moet zijn.

Egypte

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Egypte heeft in een verklaring laten weten blij te zijn met de kritiek van Trump. In de verklaring valt te lezen dat Egypte al vaker heeft aangegeven dat de internationale gemeenschap te weinig doet om terrorisme te bestrijden. Dat speelt volgens het Egyptische ministerie op allerlei niveaus, waaronder de politiek en media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl