Posters van verschillende politieke partijen die deelnemen aan de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart zijn op een verkiezingsbord geplakt
NOS NieuwsAangepast

Wat moeten deze zwevende kiezers stemmen volgens de Stemwijzer?

Veel mensen weten nog niet op wie ze moeten stemmen bij de verkiezingen op 15 maart. Met het Oog op Morgen volgt de komende weken negen van deze zwevende kiezers. Hebben zij bijvoorbeeld iets aan de Stemwijzer, die ze vandaag hebben ingevuld?

We stellen de negen zwevende kiezers hieronder aan je voor:

Ariana Manduzai

Ariana (25) studeert aan de Universiteit Leiden voor de master journalistiek en nieuwe media. Bij eerdere verkiezingen heeft ze op GroenLinks en D66 gestemd. Nu twijfelt ze tussen deze twee partijen en de VVD. Maar het kan ook nog een andere partij worden. In ieder geval niet de PvdA of het CDA.

Ariana is geboren in Afghanistan; ze heeft een Oekraïense moeder en een Afghaanse vader. Op haar vijfde kwam ze naar Nederland, waar ze opgroeide in Drenthe (Roden). Haar moeder werkt als gezinsvoogd, haar vader is sociaal-pedagogisch medewerker in een jeugdgevangenis. Ariana woont en studeert sinds anderhalf jaar in Leiden. Ze zit in het fact-checking-panel van EenVandaag.

Ook Ariana heeft de Stemwijzer ingevuld. Dit is haar uitslag:

1. Artikel 1 met 63 procent
2. Denk met 56 procent
3. ChristenUnie met 53 procent

Onderaan staan VNL en Forum voor Democratie. Ze zegt geschrokken te zijn van de uitslag, want met alle drie de partijen heeft ze helemaal niks.

Babette Gonsalves

Babette Gonsalves (49) uit Ulvenhout is al jaren een zwevende kiezer. In 2012 stemde ze D66, maar ook CDA, VVD en PVV hebben in het verleden op haar stem kunnen rekenen. Gonsalves werkt in een bakkerij in Etten-leur.

Zorg speelt een belangrijke rol in haar stemkeuze, want de Brabantse heeft jarenlang in die sector gewerkt. Ze kijkt dagelijks naar Pauw of Jinek, maar alle meningen maken het kiezen niet eenvoudiger.

Als het aan de Stemwijzer ligt, passen deze partijen het beste bij Babette:

1. PvdA met 73 procent
2. 50Plus met 67 procent
3. ChristenUnie en PvdD met 57 procent

Onderaan staan PVV, Denk en Forum voor Democratie. Babette zegt verbaasd te zijn dat de PvdA bovenaan haar lijstje staat, omdat ze daar nog nooit op heeft gestemd. Wel gaat ze nu het verkiezingsprogramma van de PvdA lezen.

Riny Sprengers

Riny Sprengers (64) uit Utrecht stemde voorheen standaard GroenLinks, maar is sinds enkele maanden aan het twijfelen. PvdA zou zijn stem kunnen verdienen, maar ook de Partij voor de Dieren is een optie. Zijn keuze zal in ieder geval 'superlinks' zijn. Sprengers werkte voorheen in de volkshuisvesting en is nu muzikant.

Dit zegt de Stemwijzer over Riny:

1. GroenLinks met 83 procent
2. PvdD met 80 procent
3. Artikel 1 met 77 procent

Onderaan staan Niet-Stemmers en GeenPeil. GroenLinks staat dus weer bovenaan, maar Riny twijfelt nog altijd. GroenLinks is namelijk voor referenda en daar is hij principieel tegen.

Jesse David Marinus

Jesse David Marinus (20) uit het Friese Siegerswoude studeert Minorities & Multilingualism aan de Rijksuniversiteit Groningen en mag voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Hij komt uit een CDA-familie, maar neigt zelf naar GroenLinks of ChristenUnie. Sinds hij zich in de politiek verdiept, wordt het alleen maar lastiger. Hoe dan ook, Jesse David gaat stemmen.

Hij heeft de Stemwijzer ingevuld en dit is zijn uitslag:

1. PvdD met 73 procent
2. Lokaal in de Kamer/PvdA/Artikel 1/GroenLinks met 67 procent
3. Denk met 64 procent

Onderaan heeft hij PVV, SGP en Niet-Stemmers staan. Jesse David zegt verbaasd te zijn over de uitslag. Hij had niet verwacht dat de PvdD en LidK zo hoog zouden eindigen.

Gamis el Bouakili

Gamis el Bouakili (41) uit Hoofddorp is directeur van Schipholtaxi. Als ondernemer zou hij zich thuis moeten voelen bij de VVD, zegt Gamis, maar die partij vindt hij te polariserend.

De vorige keer stemde hij D66, maar nu zweeft hij en houdt veel opties open. De campagne gaat te weinig over de inhoud, wat het kiezen alleen maar lastiger maakt.

Gamis heeft de Stemwijzer ingevuld en dit is zijn uitslag:

1. D66 met 72 procent
2. GroenLinks en PvdD met 64 procent
3. Artikel 1 met 61 procent

Onderaan staan 50Plus, CDA en VNL. Gamis had al verwacht dat D66 hoog zou eindigen, maar hij is wel verbaasd over de PvdD.

Jeroen Duineveld

Jeroen Duineveld (37) uit Hillegom is docent wiskunde. Hij vindt zichzelf een enorme zwever, maar "hangt wel boven centrumrechts". Hij stemde in het verleden VVD, D66, CDA en LPF.

Onderwijs is een belangrijk thema voor hem. D66 spreekt hem daarom erg aan, maar het Europabeleid drijft hem van de democraten weg. Hij kan ook erg op persoonlijkheden vallen, zoals Femke Halsema (GroenLinks) of Jan Marijnissen (SP).

Dit is de uitslag van Jeroen volgens de Stemwijzer:

1. VNL en VVD met 67 procent
2. SGP met 60 procent
3. CDA met 57 procent

Onderaan staan Denk, GroenLinks en PvdD. Dat is ook wat Jeroen had verwacht.

Jasper Boonstra

Jasper Boonstra (25) is student psychologie in Leiden. Milieu en gelijkheid zijn belangrijke thema's voor de student. Als lid van de Jonge Democraten stemde hij voorheen D66, maar hij vindt de partij momenteel 'mwoah'.

Op links vindt hij ook niet een partij die bij hem past, omdat links de gevaren van extremisme volgens hem niet voldoende herkent. "Wie naar Nederland komt, moet vrouwen met rust laten en homo's accepteren", zegt de student. Daarnaast vindt hij investeringen in de economie belangrijk, ongeacht wat de EU zegt.

Bij Jasper Boonstra is dit de uitslag van de Stemwijzer:

1. GroenLinks met 82 procent
2. Denk met 78 procent
3. PvdA met 71 procent

Onderaan staan GeenPeil, Niet-Stemmers en Forum voor Democratie.

Jan Willem Wesselink

Jan Willem Wesselink (18) uit Lochem gaat voor het eerst stemmen. Hij studeert Internationale Betrekkingen in Leiden, waar hij omgeven wordt door communistische en Libertarische vrienden. Zelf is hij politiek minder uitgesproken.

Hij rekent zichzelf tot rechts, maar houdt ook linkse partijen open, met uitzondering van de SP en Partij voor de Dieren.

Dit zegt de Stemwijzer over Jan Willem:

1. VVD met 73 procent
2. Ondernemerspartij met 70 procent
3. CDA met 63 procent

Onderaan staan de Vrijzinnige Partij, SP en GeenPeil. Jan Willem noemt de uitslag enigszins verrassend, want de VVD vindt hij juist iets minder geworden en de Ondernemerspartij kende hij niet.

Paul Hollema

Paul Holleman (61) uit Den Haag stemde bij de vorige verkiezingen PVV en overweegt in maart de partij opnieuw zijn stem te gunnen. 50Plus geeft hij ook een kans. Hollema zit sinds vijf jaar in de bijstand, nadat hij zijn baan als conciërge had verloren.

Na zijn opleiding op de middelbare detailhandelschool werkte hij een tijd als beheerder van een buurthuis voor randgroepjongeren en bij een stichting die de opvang voor asielzoekers verzorgde.

Dit is zijn uitslag volgens de Stemwijzer:

1. 50Plus met 61 procent
2. VNL met 48 procent
3. PvdD met 45 procent

Onderaan staan Denk en D66. De PVV staat op de vijfde plaats. Paul vindt het niet gek dat 50Plus bovenaan staat, maar de andere twee partijen zijn nooit in hem opgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl