Luxemburg reageert als eerste land op eis van Brussel om in actie te komen tegen sjoemeldiesels
NOS Nieuws

Luxemburg doet aangifte tegen sjoemeldiesels

De regering van Luxemburg heeft aangifte gedaan wegens het bedrog met sjoemeldiesels. Tegen welke fabrikant is niet bekendgemaakt. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel gaat het om Audi, een merk van het Volkswagen-concern. Audi heeft auto's met de motoren waarmee is gerommeld laten keuren in Luxemburg.

Eurocommissaris Bieńkowska (Industrie) kondigde in december juridische acties aan tegen zeven EU-landen omdat ze te weinig hebben ondernomen tijdens het dieselschandaal. Ze stelde een ultimatum van twee maanden en dat loopt deze week af. Met de aangifte reageert Luxemburg nu op dat ultimatum van Brussel, liet de Luxemburgse minister van milieu François Bausch weten. In de aangifte gaat het om "vervalsing en bedrog".

Goedkeuring

Naast Luxemburg eist de Europese Commissie ook actie van Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Litouwen, Tsjechië en Griekenland. In al die landen hebben de keuringsinstanties hun goedkeuring gegeven aan sjoemeldiesels met het motortype EA 189.

Het Volkswagen-concern heeft in de Verenigde Staten inmiddels al voor ruim 20 miljard dollar schikkingen getroffen met autoriteiten en eigenaren van een sjoemeldiesel. In Europa lopen in Duitsland rechtszaken. In Nederland doet de Autoriteit Consument en Markt onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl