Vorig jaar werden nog 127 geïdentificeerde slachtoffers begraven
NOS NieuwsAangepast

Servische rechter hoort namen 1313 slachtoffers Srebrenica

Met het voorlezen van de namen van 1313 slachtoffers is het eerste Servische proces over de massamoord in Srebrenica in 1995 nu echt begonnen. De verdediging deed opnieuw een poging het proces te vertragen, maar de rechtbank verwierp hun verzoek om uitstel.

De verdediging zegt dat de verklaringen van de beschermde getuigen niet als bewijs kunnen dienen, omdat er van hun zijde geen advocaten bij aanwezig waren. De rechter verwierp dat, net als een eerder verzoek van de verdediging om de identiteit van de getuigen te krijgen.

Acht politieagenten

In de zaak staan acht Bosnisch-Servische politieagenten terecht. Volgens de aanklager hebben zij zich schuldig gemaakt aan de moord op honderden moslims tijdens een slachtpartij in Kravica, een dorpje buiten Srebrenica.

1300 mannen werden samengedreven in een loods. Met handgranaten en machinegeweren werden ze omgebracht. Wie na afloop nog leefde, kreeg van commandant Nedjo 'de Slager' Milidragovic alsnog een nekschot, zo luidt de beschuldiging.

EU-lidmaatschap

De massamoord op 8000 moslims na de val van de VN-enclave Srebrenica geldt als de grootste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Servië wil graag lid worden van de Europese Unie en heeft beloofd dat de oorlogsmisdaden die zijn begaan tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië zal vervolgen.

Ondanks de zware beschuldigingen is het moeilijk gebleken om de mannen voor de rechter te krijgen. Na hun arrestatie in 2015 werden ze aanvankelijk weer vrijgelaten. Sommigen vragen zich daarom af of de regering in Belgrado echt wil afrekenen met het verleden. De rechtszaak had eigenlijk al in december moeten beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl