De Russische onderminister Rjabkov
NOS NieuwsAangepast

Rusland bezorgd over escalatie tussen VS en Iran

Rusland maakt zich zorgen om de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Na de Iraanse rakettest van vorige week heeft de VS nieuwe sancties tegen Teheran getroffen en vice-president Mike Pence zei dit weekend het atoomakkoord te heroverwegen.

De Russische ambassadeur in Iran zei tegen het Russische persbureau RIA dat Rusland zijn best zal doen om te bemiddelen tussen de twee landen. Iran heeft niet om bemiddeling gevraagd, voegde Levan Dzjagarjan daar nog aan toe.

Niet kapot

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov zegt dat het riskant is om het atoomakkoord open te breken. "Je moet niet proberen iets te repareren dat niet kapot is," zei hij tegen het Russische persbureau Interfax. Het atoomakkoord werd in juli 2015 gesloten tussen Iran, Duitsland en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad: de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De Amerikaanse president Donald Trump zei gisteren in een interview met Fox News dat hij Iran ziet als een terroristische staat. Ook dat viel niet goed bij het Kremlin.

Israël

De Israëlische premier Netanyahu drong er bij de Britse premier Theresa May juist op aan dat Groot-Brittannië de lijn van de Verenigde Staten volgt en ook nieuwe sancties oplegt aan Iran. Israël en Iran zijn aartsvijanden en Netanyahu wil zeker weten dat de "agressie van Iran niet onbeantwoord blijft".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl