Joost van der Westhuizen is 45 jaar geworden
NOS SportAangepast

Springbok Van der Westhuizen (45) overleden

De Zuid-Afrikaanse rugbylegende Joost van der Westhuizen is op 45-jarige leeftijd overleden. Hij maakte deel uit van het Springboks-team dat in 1995 in eigen land wereldkampioen werd.

Van der Westhuizen geldt als een van de beste scrum-halves in de geschiedenis van de sport. Hij speelde tussen 1993 tot 2003 in totaal 89 interlands, waarin hij 38 try's maakte. Hij was vier jaar lang aanvoerder, onder meer tijdens het WK van 1999.

In de WK-finale van 1995 speelde Van der Westhuizen ondanks een gebroken rib een voorname rol bij de 15-12 zege op de Kiwi's door de Nieuw-Zeelandse ster Jonah Lomu in bedwang te houden.

In de halve finales was diezelfde Lomu door geen Engelsman te stoppen en maakte hij vier try's, maar Van der Westhuizen hield hem in de eindstrijd van scoren af. Bovendien gaf Van der Westhuizen de assist bij de winnende drop-goal van Joel Stransky.

Bij Van der Westhuizen werd in 2011 de motorneuronenziekte ALS vastgesteld. Zaterdag werd hij in Johannesburg in het ziekenhuis opgenomen. Zijn toestand was toen al kritiek.

Captain Francois Pienaar (l) en Joost van der Westhuizen in 2015 tijdens een reünie van de wereldkampioen van 1995

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl