Het optreden van Lady Gaga op de Superbowl
NOS NieuwsAangepast

Bedrijven voorzichtig, Lady Gaga subtiel bij Super Bowl

De Super Bowl in Amerika draait lang niet alleen om de football-wedstrijd, maar ook om de verschijnselen eromheen, zoals de commercials en het beroemde half time-optreden, dit jaar door Lady Gaga.

Bedrijven en hun adverteerders stonden dit jaar voor de keuze of ze een politieke boodschap in hun filmpjes zouden stoppen of niet. Zo'n boodschap kan voor het miljoenenpubliek (100 miljoen kijkers) verkeerd vallen en dan maak je een slechte indruk. Ook kan je natuurlijk een woedende tweet van de president zelf om de oren krijgen. Veel bedrijven (Coca-Cola, Google en Fiji water) speelden daarom op safe en zonden al bestaande reclames uit.

Een aantal commercials viel op, om allerlei redenen. Telecomaanbieder T-Mobile had in elk geval flink de portemonnee getrokken en liefst drie minuten zendtijd gekocht (à 5 miljoen dollar per 30 seconden) en de video's volgegooid met beroemdheden. In een van de uitgezonden filmpjes bespraken Snoop Dogg en stijlgoeroe Martha Stewart een nieuwe aanbieding met telkens verwijzingen naar het marihuana-gebruik van de rapper. In een ander filmpje van T-Mobile dansten Justin Bieber en New England Patriot-speler Rob Gronkowski.

Boycot

Biermerk Budweiser vermeed een politiek gevoelig onderwerp juist niet. De reclame van het merk ging over de ontstaansgeschiedenis van het concern: het bedrijf is opgericht door een Duitse immigrant die niet bepaald welkom was in de VS. Trump-aanhangers riepen al voor de Super Bowl op tot een boycot van het biermerk, maar ongetwijfeld is er gisteravond in de VS veel Budweiser gedronken.

Een paar dagen nadat president Trump de grenzen had gesloten voor mensen uit zeven overwegend islamitische landen, verscheen de nieuwe reclame van Budweiser al op YouTube. In de video zien we de Duitser Adolphus Busch die in 1857 naar Amerika trok. Hij werd niet hartelijk verwelkomd, maar maakt zijn Amerikaanse droom waar in St. Louis met mede-immigrant Eberhard Anheuser. Hoewel er kritiek was, was het filmpje één van meest bekeken reclames voorafgaand aan de Super Bowl.

Reclame Budweiser valt niet goed bij Trump-aanhang

Wie politiek ook niet meed, was het shampoo-merk 'It's a 10'. Het kwam met een nieuw product met een knipoog naar het kapsel van Donald Trump. "Amerika, we zitten nu met vier jaar verschrikkelijk haar, dus het is aan jullie om het goed te maken met great haar", zei de voice-over van het filmpje.

Onbegrip was er voor het American Petroleum Institute. Het bedrijf prees de zegeningen van olie met leuzen als 'olie pompt op leven', 'olie draait schoner' en 'olie ontdekt de ruimte'. Dat leverde het bedrijf veel kritiek op. "Ze probeerden milieubewust over te komen", reageerde marketingprofessor Charles Taylor bij persbureau AP, "maar ik denk niet dat ze dat op een manier hebben gedaan die voor veel consumenten geloofwaardig is."

  • AFP
    Lady Gaga tijdens de Super Bowl
  • EPA
    Lady Gaga tijdens de Super Bowl
  • AFP
    Lady Gaga tijdens de Super Bowl
  • AFP
    Lady Gaga tijdens de Super Bowl
  • AFP
    Lady Gaga tijdens de Super Bowl

Met spanning werd ook uitgekeken naar het optreden van Lady Gaga in de beroemde half time show. De show van de 30-jarige zangeres was spectaculair. Aan kabels hangend sprong ze vanaf het dak het stadion in om vervolgens een medley van haar bekendste hits te zingen.

Grote vraag was of Lady Gaga nog een politiek statement zou maken, want ze staat bekend als fel tegenstander van president Trump en uitgesproken voorstander van LGBT-rechten. Een uitgesproken statement bleef uit, maar ze zong wel twee nummers die een duidelijke politieke boodschap hebben: God Bless America en de Woodie Guthrie-klassieker This is our land. Vooral laatste lied wordt veel gezongen tijdens protestmarsen tegen Trump de afgelopen weken.

Een andere subtiele verwijzing naar de rechten van homo's en transgenders zat in de tekst van haar nummer 1-hit Born this way: Cause baby you were born this way, No matter gay, straight, or bi Lesbian, transgendered life. Het was de eerste keer dat het woord transgender viel tijdens de Super Bowl.

Veel fans van Lady Gaga zagen in een ander lied ook een politieke boodschap. Tijdens het nummer Million Reasons trok ze een zwarte vrouw uit het publiek, omhelsde haar terwijl ze zong 'why don't you stay, stay', in de ogen van fans ook een verwijzing naar het omstreden minderhedenbeleid van Trump.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Overigens was er vóór de wedstrijd wel presidentiële aanwezigheid in het stadion. De toss werd gedaan door oud-president George Bush senior. De 92-jarige Bush, die geregeld de Houston Texans aanmoedigt, kreeg een staande ovatie van de tienduizenden aanwezigen. Bush lag onlangs nog in het ziekenhuis.

George Bush sr. bij de Super Bowl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl