Een betoger in Boekarest
NOS NieuwsAangepast

Massaliteit protesten Roemenië neemt alleen maar toe

In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn vanavond meer dan 200.000 mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. Ook in twintig andere steden gingen in totaal nog eens zo'n 200.000 mensen de straat op. Daarmee zijn het de omvangrijkste protesten toe nu toe.

De protesten gaan door ondanks het intrekken van het omstreden decreet dat corruptie onder een bedrag van 45.000 euro niet langer strafbaar stelde.

Nadat er afgelopen week elke dag demonstraties waren geweest, trok de Roemeense regering vandaag dat decreet officieel terug.

Mensen dragen Roemeense vlaggen waar het hart uit is gesneden, net als tijdens de demonstraties die leidden tot de val van de communistische despoot Ceaușescu in 1989.

Er zijn zo'n 120.000 mensen bij de betoging in Boekarest

NOS-correspondent Marcel van der Steen, die bij het protest aanwezig is, zegt dat de regering nog steeds van plan is de maatregel door te voeren. De spoedmaatregel, die komende week zou ingaan, is ingetrokken, maar nu wil de regering het in een wet regelen, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Het ministerie van Justitie is bezig met het opstellen van die wet, die anders dan een decreet door het parlement moet worden goedgekeurd. "Daar heeft de socialistische regeringspartij samen met haar coalitiepartner een meerderheid", zegt Van der Steen. "Deze mensen hebben geen vertrouwen in de regering."

De premier had voor vanmiddag een persconferentie aangekondigd, maar daar kwam hij niet opdagen.

  • AFP
    Volgens correspondent Van der Steen zijn er veel verschillende betogers
  • AFP
    "Er zijn jongeren, ouderen en ouders met kinderen", zegt correspondent Van der Steen.

Partijleider verdacht van corruptie

De betogers zijn onder meer boos omdat de nieuwe maatregel positief uitpakt voor mensen uit de partij van de premier die worden verdacht van corruptie. Partijleider Drachnea wordt beschuldigd van corruptie van 24.000 euro.

Premier Grindeanu zegt zelf dat de maatregel nodig is om de overvolle gevangenissen te ontlasten.

Bij de betoging waren veel vlaggen te zien waar het midden uit is gesneden. Dat is een verwijzing naar de revolutie van 1989 tegen Ceaușescu. In die tijd stond op de Roemeense vlag een communistisch wapen. Tijdens het protest werd dat er uitgeknipt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl